Meg akarták ölni a Mohamed-karikatúra dán rajzolóját?

A norvég rendőrség őrizetbe vett egy férfit, akit azzal gyanúsít, hogy meg akarta ölni a Mohamed-karikatúrájáról elhíresült dán rajzolót, Kurt Westergaardot.

MNO
2011. 09. 17. 17:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A titkosszolgálat információi szerint a 30 éves norvég állampolgár az oslói irodalmi székházban tartandó könyvbemutató közben akart merényletet elkövetni a 76 éves karikaturista ellen – írta szombaton a Dagbladet című oslói lap. A rajzoló a dán és a norvég titkosszolgálat kérésére a tervezettnél egy nappal előbb elutazott a norvég fővárosból. Hirtelen elutazását egészségi problémákkal indokolta, ám utóbb egy norvég rádióállomásnak nyilatkozva beismerte, hogy erről szó sem volt.

A Dagbladet értesülései szerint a 30 éves letartóztatott egy közismert norvég bűnöző, aki egy csoport élén tervezett merényletet Westergaard ellen: e célból automata fegyvereket és robbanóanyagokat szereztek be.

A dán karikaturista 2010 januárjában hajszál híján gyilkosság áldozata lett. Házába egy késsel és baltával felfegyverkezett szomáliai iszlamista hatolt be, miután betörte a bejárati ajtó üvegtábláját, majd „bosszú” és „vér” szavakat kiabálva megpróbálta fölfeszíteni a házban kialakított „pánikszoba” ajtaját, ahová a karikaturista bezárkózott. A telefonon értesített rendőrök, akikre szintén rátámadt a szomáliai, végül lábon és karon lőtték a behatolót. Utóbb az ügyészség kettős gyilkossági kísérlet miatt emelt vádat ellene.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.