Milliós bírság jöhet, ha nem irtanak

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a földhivatal ellenőrei eddig 208 földrészletnél állapítottak meg mulasztást azért, mert a földhasználók vagy a -tulajdonosok nem tettek eleget a parlagfű elleni védekezési kötelezettségüknek; emiatt a várható bírságok összege elérheti a 4-4,5 millió forintot – közölte Holló László, a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságának vezetője hétfőn az MTI-vel.

MNO
2011. 09. 19. 18:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tájékoztatása szerint a közel 70 hektárt kitevő parlagfüves foltok általában az adott földrészlet egyes táblarészein néhány száz, illetve egy-két ezer négyzetméteren találhatók. Az érintett földrészletek parlagfüvessége miatt a növény- és talajvédelmi igazgatóság megindította az eljárásokat a fertőzés mielőbbi felszámolása érdekében. Az érintettek részére megküldték a földhivatal által rögzített bizonyítékokat és a tényállást rögzítő jegyzőkönyveket. A felszámolás érdekében több mint 150 esetben közérdekű védekezést rendeltek el, ahol az eljáró hatóság vállalkozót bízott meg a parlagfű irtásával. Mivel több esetben a kultúrnövény károsodása nélkül a parlagfű nem irtható ki, a mulasztót kötelezték a fertőzés megszüntetésére. Az eljárások 45 százaléka gabonatarlókat, 30 százaléka nem művelt területeket, 15 százaléka napraforgóvetéseket, míg 10 százaléka egyéb szántóföldi vetéseket érint.

A mulasztókkal szemben az eljáró hatóságnak kötelezően növényvédelmi bírságot kell kiszabnia. A határozatok előkészítése folyamatban van, a kiszabásra kerülő bírságok összeg elérheti a 4-4,5 millió forintot – jelezte a szakember.

Holló László beszámolt arról az általános tapasztalatról is, hogy a mulasztók a bizonyítékokat ismertető küldemény átvételét követően szinte azonnal felszámolják a parlagfűfertőzést, ez azonban nem mentesíti őket a szankciók alól. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a parlagfű virágzása túl van a csúcson, a vége felé közeledik, bár a levegő parlagfűpollen-tartalma ennek ellenére még mindig magas. A közeljövőben a pollenszám folyamatos csökkenése várható, azonban eltűnésére csak az első jelentősebb talaj menti fagyok után lehet számítani.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.