Mindenkivel találkozni fog Obama

A líbiai helyzet, az izraeli–palesztin viszály, a szíriai fejlemények és az afgán háború szerepel a legfontosabb témák között, amelyekről az amerikai elnök külön megbeszéléseket folytat az ENSZ-közgyűlés alkalmából a jövő héten – jelentette be pénteken a Fehér Ház. Barack Obama tárgyalópartnerei között egyelőre nincs ott a palesztin elnök – közölte a programot ismertető Ben Rhodes helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó.

MNO
2011. 09. 16. 19:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Obama hétfőn este érkezik New Yorkba, a találkozók másnap kezdődnek. Az első partnere a győztes líbiai lázadók kollektív vezetésének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak az élén álló Musztafa Abdel-Dzsalil lesz. A líbiai helyzetről Nicolas Sarkozy francia államfővel és David Cameron brit kormányfővel is tárgyal, de velük csak szerdán.

Keddre van beütemezve a megbeszélés Hamid Karzai afgán elnökkel, akivel Obama azóta nem találkozott, hogy meghirdette átmeneti tervét a hatalom átadásáról és vele párhuzamosan az amerikai katonák kivonásának menetrendjéről. Ugyancsak kedden lesz szó az arab világban zajló átalakulásokról a térségbeli egyik legfontosabb szövetséges, Törökország élén álló Recep Tayyip Erdogan kormányfővel, akinek a véleménye főként Szíria esetében lesz mérvadó. Rhodes e megbeszélés másik témájaként említette az elmérgesedett török–izraeli viszonyt.

Szintén tudni, hogy Obama szerdán a legújabb állam, Dél-Szudán elnökével, Salva Kiirrel is találkozik. Ez az ország július elején vált függetlenné, és Obama már akkor felajánlotta az Egyesült Államok partnerségét a biztonság, a fejlődés és a kormányozhatóság területén. Az már biztos, hogy az amerikai elnök konzultálni fog Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel, de ennek időpontját még nem tűzték ki.

Rhodes közölte ugyanakkor, hogy mindeddig nem állapodtak meg találkozóban Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, aki Washington rosszallása és az amerikai vétó kilátásba helyezése ellenére kérni akarja állama elismerését az ENSZ-től. Az eddigi tervek szerint Obama New Yorkban találkozik az új japán miniszterelnökkel, Noda Josihikóval és Dilma Rousseff brazil államfővel is – közölte Rhodes.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.