„Minél több vajdasági magyar vállalja hovatartozását”

Szerbiában a héten megkezdődik a népszámláló biztosok felkészítése, ők lesznek azok, akik a népszámlálás időtartama alatt a városokat, a falvakat, a településeket járják majd október 1. és 15. között.

MNO
2011. 09. 19. 19:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Bár a nemzeti hovatartozás megvallása nem kötelező, az írott és az elektronikus sajtóban kampány indult, hogy minél több vajdasági magyar vállalja fel nemzetiségi hovatartozását” – írta a népszámlálás előkészületeiről a VajdaságMa délvidéki hírportál. A településeket járó biztosoknak az embereket a nemzeti és vallási hovatartozásukról is meg kell kérdezniük. A korábbi bejelentésekkel ellentétben csak szerb nyelvű népszámlálási űrlapok lesznek, a szöveg fordításakor a kisebbségek nyelvén megfogalmazott kérdéseket tartalmazó füzet lesz majd a biztosok segítségére – olvasható a vajdasági magyar internetes oldalon.

Milan Travica, a szerb statisztikai hivatal illetékese egy nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy a biztosoknak a kisebbségek nyelvén is fel kell olvasniuk a kérdéseket, ha erre igény van, s a válaszokat szerb nyelven, latin vagy cirill írásmóddal tüntetik fel a kérdőíven. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a többségében magyarok lakta településeken lakossági fórumokon hangsúlyozza a népszámlálás fontosságát.

A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT), a szerbiai magyar nemzeti közösség országos önkormányzati szerve 16 megfigyelőt küld a népszámlálást koordináló, irányító testületekbe. Korhecz Tamás, az MNT elnöke a Magyar Szó című napilapnak adott nyilatkozatában kifejtette: a megfigyelők feladata az lesz, hogy segítsenek a lakosságnak, ha a kérdezőbiztosokkal gondjaik támadnának, „például ha nem használhatnák anyanyelvüket, vagy ha nem megfelelően tennék fel nekik a kérdéseket”. A lakosság első összeírását (az akkori) Szerbia területén 1834-ben végezték el, legutóbb 2002-ben volt népszámlálás.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.