Nem érinti hátrányosan őket a gázolaj áfájának emelése

Kompenzációt vehetnek igénybe a 7 és fél tonnánál nehezebb járművek után a fuvarozók – így őket nem érinti hátrányosan a gázolaj áfájának emelése. Ez novembertől 19 forint 50 fillér, jövőre pedig 6 forint 50 fillér lesz. A kisebb teherautóval szállítóknak viszont drágul a dízelüzemanyag november elsejétől, de az adóemelés összegét nem háríthatják át a fogyasztókra. Van, aki új termékek bevezetésével próbálja csökkenteni várható veszteségeit.

MNO
2011. 09. 17. 12:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 7,5 tonnánál nehezebb teherautók üzemeltetői nem érzik meg a gázolaj jövedéki adójának 13 forintos emelését. Ők eddig is visszaigényelhették az adó egy részét. A kormány ennek az adókedvezménynek a növelésével semlegesítené a novemberi adóemelést. Az egy vagy két autóval dolgozó fuvarozók közül sokan inkább lemondanak a kompenzációról, hogy csökkentsék a hatósági ellenőrzés kockázatát. Ők olyan állapotú kamionokkal vagy teherautókkal keresik a kenyerüket, amelyek nem mennének át a rostán. „Félünk attól, hogyha visszaigényelünk egy fix összeget, akkor kétszer annyit fognak visszavenni büntetésben, mert ha kijönnek, akkor úgyis azért jönnek, hogy találjanak valamit. Úgyhogy ez a visszaigénylés megint a nagyoknak lesz jó, mert ők megtehetik. Mi nem tehetjük meg, kicsik, mert nem merjük” – mondta Molnár Zoltán győri fuvarozó vállalkozó.

Az egyik Győr-Moson-Sopron megyei kis pékség több kisteherautóval szállít. A vállalkozó, ha akarná, se vehetné igénybe a kompenzációt, mert a járművek tömege kisebb 7 és fél tonnánál. A cégvezető úgy látja, az üzemanyagár-emelés költségeit már nem tudja továbbhárítani a vásárlókra, a veszteségeit új termékek bevezetésével próbálja csökkenteni. „Olyan 1500 liter gázolajat használunk el egy hónapban, és végül is az autóknak olyan 20-30 ezer forint a havi rezsiköltsége. Van 5 autónk, meg két kisebb, ezekre kell fordítani ezt az összeget” – fogalmazott Vajda Péter, a sokorópátkai Pedró Pékség tulajdonosa.

A külföldi tankolás csak a határ menti áruszállító vállalkozásoknak éri meg.

(HírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.