Nincs mese: egy év múlva jön a totális összeomlás

Görögország valószínűleg egy éven belül csődbe jut, miután felőrölte az euróövezeti tagországok türelmét, de az euró feladásának esélye mindössze egy az öthöz – derül ki a Reuters hírügynökség által gazdasági szakértők körében végzett felmérésből.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/809719" target="_blank"><strong>• „Nincs mit tenni, be kell jelenteni a bukást”</strong></a>

MNO
2011. 09. 16. 12:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több mint 50 gazdasági szakértő megkérdezésével az elmúlt két napon végzett felmérés 65 százalékos valószínűséget ad a görög államcsőd bekövetkezésének, és a megkérdezetteknek a fele tartotta úgy, hogy erre már 12 hónapon belül sor is kerülhet. A prognózisok 25 és 100 százalékos esély között szóródtak.

A válság megoldására sokak által egyetlen lehetőségnek tekintett közös európai kötvény kibocsátásának még annak ellenére is 40 százalékos esélyt adnak a megkérdezettek, hogy a német alkotmánybíróság gyakorlatilag megtiltotta Berlin részvételét egy ilyen programban. A felmérés átlagosan 18 százalékos valószínűséget adott az euró feladásának.

Októberben döntenek

A Görögország megmentésében részt vevő partnerek októberben döntenek a mentőcsomag soron következő részletének odaítéléséről – jelentették be pénteken az eurózóna pénzügyminisztereinek a lengyelországi Wroclawban tartott tanácskozásán. A 8 milliárd eurós részlet az ország pénzügyeinek áttekintése után lenne esedékes, de a mentőakcióban részt vevő euróövezet és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) illetékesei halogatják az értékelést, mivel a görög helyzet az euróövezet jövője szempontjából is egyre bonyolultabb.

Az IMF és az Európai Központi Bank illetékesei szeptember elején váratlanul elhagyták Athént anélkül, hogy megerősítették volna: Athén valóban teljesíti a 2010 májusban jóváhagyott 110 milliárd eurós mentőcsomag feltételeit. Görögország jövője az euróövezeten belül van – adott hangot véleményének Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia államfő azon a telefonkonferencián, amelyet Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnökkel hármasban folytattak szerdán este.

Az euróövezet két vezető politikusa ugyanakkor hangsúlyozta: elvárják az athéni kormánytól, hogy szigorúan és hatékony módon léptesse életbe azokat a megszorító intézkedéseket, amelyeket a júliusban jóváhagyott legutóbbi mentőcsomag feltételeként szabott a nemzetközi pénzügyi közösség. Hasonló szellemben nyilatkozott a görög kormány szóvivője is, aki a megbeszélésekről elmondta: a görög kormány mindenben tartja magát takarékossági programjához. Az athéni kormányszóvivő is azt emelte ki nyilatkozatában, hogy a telefonkonferencia résztvevői egybehangzóan állították: Görögország az euróövezet elválaszthatatlan része. Merkel és Sarkozy minden olyan vitát elutasított, amely Görögországnak az euróövezetből való kizárására irányul.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.