Nőtt a kék zafír iránti kereslet a királyi esküvő után

Erősen nőtt a Srí Lanka-i kék zafír iránti kereslet Vilmos brit herceg és Kate Middleton esküvője óta.

MNO
2011. 09. 17. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A menyasszony – korábban Diana hercegnő által viselt – gyűrűjének köve helyi kereskedők szerint az ázsiai szigetországból származik. Talán ez is közrejátszott abban, hogy az év első felében a Srí Lanka-i drágakőexport 35 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért kivitelt, összesen 48 millió dollár értékben került el a szigetről drágakő – írta internetes oldalán a BBC brit közszolgálati adó (www.bbc.co.uk).

Egy átlagos zafír 17 ezer dollárt kóstál grammonként, mivel a drágakövet igen nehéz bányászni. Srí Lankáról elsősorban rubint és a macskaszemként is ismert ceyloni zafírt exportálnak. Utóbbiból a kék színű a legkedveltebb, de a sárga és a rózsaszín is népszerű.

Az ázsiai szigetország drágakő- és ékszertársasága szerint kétség sem fér ahhoz, hogy Kate Middleton gyűrűjének köve Srí Lankáról került el több mint három évszázada. A brit királyi család ékszerészete, a Garrard azonban az év elején nem akart tájékoztatással szolgálni arról, honnan származik a kő.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.