Növekedtek az innovatív magyar informatikai cégek

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) tagvállalatainak körében végzett, nem reprezentatív felmérés szerint a cégek árbevételüket tekintve rosszabb esetben stagnálásról számoltak be az elmúlt évhez képest, de az innovatív megoldásokat kínáló, szinte kizárólag magyar tulajdonú cégek 6-7 százalékos növekedést is elértek.

MNO
2011. 09. 17. 13:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az IVSZ közleménye szerint bár a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkárságának megszűnése nem tekinthető pozitív fejleménynek, a nemzeti fejlesztési tárcánál és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban magas szinten foglalkoznak az iparági kérdésekkel.

A IVSZ közleménye szerint fontos, hogy augusztustól a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsot véleményalkotó és javaslattevő szereppel ruházták fel az informatika és a hírközlés területén (IKT) megalkotásra váró stratégiai döntésekben, ami szintén biztosítéka az iparági kérdések hatékony kormányzati képviseletének.

A közlemény szerint az infokommunikációs iparágban keresletet visszafogó tényező, hogy a magyar kis és közepes cégek erőteljes költségcsökkentésekre kényszerülnek, s így többek között az informatikai beszerzéseiket is elhalasztják. Nem segíti az IKT-cégeket az sem, hogy az Elektronikus Közigazgatás Operatív Programban még mindig nem indultak el az ígért informatikai projektek.

A közlemény kitér arra, hogy átcsoportosítások révén 30 milliárd forintot visszakapott a szakma, így összesen több mint 80 milliárd forint áll rendelkezésre ilyen célokra. Az IVSZ szerint várhatóan ösztönző hatású lesz a digitális készségek elterjedésére az ősszel tárgyalásra kerülő elektronikus ügyintézésekről szóló törvény is, ami újabb lendületet ad az iparágnak.

A magyarországi elektronikai iparban 75 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak, s a bruttó hazai termék (GDP) 5,3 százalékát állítja elő.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.