Összeül a monetáris tanács

Ma ülést tart a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, amely az elemzők többsége szerint nem változtat a jelenlegi 6 százalékos alapkamaton, egyes szakértők azonban a forint gyengülése miatt az emelést sem tartják kizártnak.

MNO
2011. 09. 20. 7:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amennyiben a többségi várakozás érvényesül, szeptember lehet a hetedik hónap, amikor nem változik az alapkamat 6 százalékos értéke. Citybeli elemzők szerint a magyar reálgazdaság helyzete lehetővé tenné a monetáris enyhítést, a külső kockázati környezet azonban továbbra is bizonytalan. Az emelést váró elemzők szerint a forint gyengeségének lehetséges következményei közül nem elsősorban az infláció, hanem a pénzügyi stabilitást fenyegető kockázat lehet a nagyobb aggodalomforrás. A MNB módosíthatja 2012-re adott 3,6 százalékos inflációs előrejelzését a csütörtökön megjelenő új jelentésében – amelyet kedden vitat meg a monetáris tanács –, miután a kormány 2012. évi költségvetési tervezetében az inflációra vonatkozó sarokszám 4,2 százalék.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.