Ötezernél is több lehet a hatósági fellépés áldozatainak száma

Az ENSZ által becsültnek akár a duplája is lehet a szíriai demokráciapárti tüntetők elleni kegyetlen hatósági fellépés halálos áldozatainak a száma – tájékoztatott hétfőn a GlobalPost amerikai hírportál egy vezető szíriai jogvédő szervezet adataira hivatkozva. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/809977" target="_blank"><strong>• A rezsim bukásáig tüntetnének</strong></a>

MNO
2011. 09. 19. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Avaaz palesztinbarát civil szervezet az Insan nevű szíriai emberi jogi csoporttal közösen készített jelentésében arról számolt be, hogy a rezsimellenes megmozdulások márciusi kezdete óta – az ilyen esetekben előírt procedúrát követve, azaz három forrásból (közvetlen hozzátartozó és két másik, az illetővel kapcsolatban állt személy) ellenőrzött adatok szerint – 3004 emberrel végeztek a szíriai kormányerők.

További 2356 személyről annyit tudni, hogy ez időszak alatt halt meg, de az esetükben még nincs alátámasztva három oldalról, hogy valóban a rezsim erőszakos leszámolása során vesztették életüket.

Ha utóbbi adatot is igazolják az említett kritériumok szerint, akkor a halálos áldozatokra vonatkozó, így kapott 5360-as adat messze meghaladja az ENSZ emberi jogi ügynökségének (UNHR) 2600 fős becslését, nem is beszélve a Bassár el-Aszad vezette rezsim által hivatalosan közölt – összesen 1400 elhunyt személyről szóló – statisztikáról.

A dokumentumból kiderül, hogy a szíriai kormányerők országszerte 127 településen kegyetlenkedtek a tüntetőkkel szemben. A jelentés ezenkívül kitér arra is, hogy március óta további háromezer embert eltűntként tartanak nyilván a közel-keleti országban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.