Ötven százalék az esélye az MNB idei kamatemelésének?

Az árfolyam- és kockázati környezet miatt csaknem 50 százalék az esélye annak, hogy a magyar jegybank (MNB) még az idén kamatot emel – vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint az MNB – és a térség más jegybankjai – számára már rég nem az infláció a fő aggodalomforrás.

MNO
2011. 09. 23. 17:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Capital Economics – az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég – a várható közép-kelet-európai jegybanki kamatpályákról befektetőknek összeállított előrejelzésében úgy fogalmazott, hogy a piaci felfordulás és a „gyorsan romló” növekedési kilátások közepette „ma már távoli emlék csupán” az infláció gyorsulásával kapcsolatos félelem, amely korábban még meghatározó eleme volt a pénzügypolitikai vitának. A térségi jegybankok figyelme a gazdaságélénkítésre, illetve a pénzügyi stabilitás megőrzésére helyeződött át.

A ház londoni szakértői az MNB kamatpolitikájáról azt jósolták, hogy ha az euró forintárfolyama 290 felett marad, a kamatcsökkentés lekerül a napirendről, ha pedig az árfolyam 300 forint fölé emelkedne, akkor „szinte bizonyossá válna” az MNB kamatemelése. Mindent egybevetve a Capital Economics elemzői jelenleg „50:50-hez közeli esélyt” látnak arra, hogy a magyar jegybank még az idei év vége előtt kamatot emel. Az idei kamatemelés nem konszenzusos előrejelzés a Cityben, de a 300 forint feletti euró más nagy londoni házak szerint is kamatemelési küszöb lenne.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni felzárkózó térségi elemzőinek legutóbbi helyzetértékelése szerint kizárólag az inflációt tekintve az MNB-nek nincs feltétlenül oka a kamatcsökkentésre, ám a kamatemelés is „eltúlzott” lépés lenne. A cég szakértői szerint az eurónak rövid időn belül jóval 300 forint fölé kellene drágulnia ahhoz, hogy pénzügyi stabilitási meggondolásokból indokolttá váljék az MNB részéről egy vészkamatemelés.

A Commerzbank befektetőknek Londonban kiadott minapi devizapiaci körképe szerint ha tovább gyengül a forint az euróval és a svájci frankkal szemben, akkor növekedne a valószínűsége annak, hogy a magyar jegybank – ahogy arra már korábban is volt példa – egyszerre akár 3,00 százalékpontos kamatemelést is végrehajthat a forintgyengülés fékezése végett.

A Capital Economics londoni szakelemzői pénteki előrejelzésükben a hosszabb távú kilátásokkal kapcsolatban közölték: egyelőre tartják magukat ahhoz a prognózisukhoz, hogy jövőre összesen 0,50 százalékpontnyi kamatcsökkentés várható az MNB részéről, de a ház ehhez 285 forintos euróárfolyamot feltételez 2012 végén. A cég elemzői hangsúlyozták ugyanakkor, hogy rövid távon – ha lesz MNB-kamatmódosítás – valószínűbbnek tartják a kamatemelést, mint a kamatcsökkentést.

A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó piaci szakértői szintén pénteken összeállított térségi makro-előrejelzésükben közölték, hogy rövid távon szerintük is emelkedett az MNB-kamatemelés esélye az elmúlt időszak forintgyengülése miatt. Ez a cég is lát azonban lehetőséget jövőre fél százalékpontnyi kamatcsökkentésre, abban az esetben, ha a magyar befektetési termékekre rakódó kockázati felárak mérséklődnek, és a forint visszaerősödik.

A JP Morgan londoni elemzői szerint mindazonáltal ha lesz is 2012-ben jegybanki kamatcsökkentés Magyarországon, az egyre nagyobb valószínűséggel csak a jövő év második felében várható.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.