Privatizációval töltik föl a nyugdíjkasszát

A nyugdíjkassza hiányának pótlására két állami cégben levő részesedésének csökkentését határozta el a horvát kormány: a Croatia Osiguranje biztosítótársaság 29 százalékos, valamint a Janaf olajvezeték-üzemeltető 10,7 százalékos állami részét adják át az állami nyugdíjalapnak.

MNO
2011. 09. 16. 18:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A részesedések átadását követően az állam még mindig többségi tulajdonos marad mindkét cégben: a Croatia Osiguranjéban 51,3 százalékot, a Janafban 67,85 százalékot tart meg. A két részvénypakett piaci tőkeértéke mintegy 730 millió kuna.

Az idén 141 ezer horvát nyugdíjasnak már 8,4 milliárd kunát (1,12 milliárd eurót) fizettek ki, 820 millió kunát viszont az államnak még ki kellene egyenlítenie, így a részvénypakettek értéke teljes egészében nem fedezi a mutatkozó hiányt.

Elemzők a nyugdíjkassza feltöltését a december eleji választásokkal hozzák összefüggésbe; úgy vélik, hogy a vezető kormánypárt, a konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) ezzel a nyugdíjasok szavazatait akarja a maga számára biztosítani.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.