Röplapokkal „támadják egymást” Koszovóban

A kosovska-mitrovicai szerbek keddre virradóra röplapokkal válaszoltak arra a nyomtatványra, amelyet röplapok formájában hétfőn a nemzetközi békefenntartók (KFOR) helikopterből szórtak szét a város felett.

MNO
2011. 09. 20. 10:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A város utcáin megjelent, „Koszovói szerbek” fejléccel ellátott szerb röplapokon a következő olvasható: „Az ENSZ BT 1244-es számú határozata alapján Koszovó Szerbia szerves része. A határozat nem szól koszovói vámról. A határozat nem szól Koszovó határairól. Az utak lezárása a szerb nép elégedetlenségének a kifejeződése a koszovói vámok és az ENSZ BT 1244-es számú határozatának be nem tartása miatt.”

A szerb és angol nyelvű szöveg megfogalmazói szerint: „Jobb útzárlatokkal és barikádokkal védekezni, mint fegyveres ellenállással. Önök pedig, KFOR-urak, gondolkodjanak el rajta, igazunk van-e.”

Hétfőn a KFOR helikopterekből szórt ugyancsak kétnyelvű röplapokat, amelyen arra figyelmeztetik az észak-koszovói szerbeket, hogy „az utak eltorlaszolása törvénytelen cselekedet és nem tekinthető a tiltakozás békés megnyilvánulásának”.

A KFOR emlékeztetett arra is, hogy az ENSZ BT 1244-es számú határozata értelmében a békefenntartó erőknek szavatolniuk kell az emberek szabad mozgását. A KFOR a Leposavic településnél lévő támaszpontja felé vezető út elágazásánál a nemzetközi békefenntartók járőrei – most először – ellenőrző pontot hoztak létre, ahol a lengyel kontingens katonái fegyvereket keresve átkutatják az arra elhaladó járműveket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.