Rosszul járhatnak, ha magas a fizetésük

Különadót vet ki 2011–2012-re a spanyol kormány a 700 ezer euró feletti vagyonnal rendelkezőkre; az intézkedéstől a kabinet Elena Salgado pénzügyminiszter közlése szerint több mint egymilliárd eurós éves bevételt remél.

MNO
2011. 09. 16. 16:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány közölte: 700 ezer euró feletti vagyontól 0,2 százalékos kulccsal kell adózni, az adóteher pedig a vagyonnal együtt nő: a 10,7 millió euró feletti vagyonnal rendelkezők már 2,5 százalékos adót kötelesek fizetni. Válságos időkben teljesen normális, hogy azok, akiknek több van, többet is fizessenek be a közös kasszába – mondta a döntésről José Blanco spanyol kormányszóvivő, hangsúlyozva, hogy a különadó nem érinti a középosztályt.

Spanyolországban 2008-ban egyszer már bevezették a vagyonadót, amelyet akkor 108 ezer euró feletti vagyonra kellett fizetni. A spanyol kormány idén számos megszorító intézkedéssel – egyebek mellett az állami alkalmazottak bérének csökkentésével, adóemeléssel, a nyugdíjak inflációkövető emelésének felfüggesztésével, a beruházások és a helyi önkormányzatok finanszírozásának visszafogásával – igyekszik kordában tartani a 6-7 százalék körüli GDP-arányos államháztartási hiány növekedését.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.