Sört főznek a Fehér Házban

Barack Obama újraválasztása egyre kétségesebb: a legfrissebb közvélemény-kutatásból kiderül, bár munkahelyteremtő programját pozitívan fogadták a választók, annak megmentőerejében és az elnökben kevéssé bíznak – írja a The New York Times. Dakota Meyer tengerészgyalogos őrmester a legnagyobb katonai megtiszteltetésben részesült csütörtökön: az elnök a Medal of Honorral tüntette ki. Meyer egy dolgot kért Obama sajtósaitól: hadd igyon meg egy sört kettesben az elnökkel. Kívánságát természetesen teljesítették; nem tudni miről beszélgettek, azt azonban igen, mit ittak: a Fehér Ház saját főzésű sörét – tudósít a CBS.

Kovács N. László
2011. 09. 17. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The New York Times (nytimes.com)

Barack Obama újraválasztása egyre kétségesebb: a legfrissebb közvélemény-kutatásból kiderül, bár munkahelyteremtő programját pozitívan fogadták a választók, annak megmentőerejében és az elnökben kevéssé bíznak – írja a The New York Times. A republikánus elnökjelöltek versenyét sem lehet ugyanakkor eldöntöttnek tekinteni – sokak nagyobb változatosságra vágynak, pedig jelenleg is több mint fél tucat politikus vetélkedik a címért.

Az elnök közel 500 milliárd dolláros munkatervének részleteivel a legtöbben tisztában vannak, sőt támogatják is annak lépéseit, főként a munkahelyteremtést, a kisvállalkozók adóterheinek csökkentését és az infrastruktúra fejlesztését. A támogatás ellenére sem a republikánus, sem a demokrata szavazók nem hiszik, hogy politikusaik képesek lesznek megegyezni a munkahelyteremtő csomag részleteiről. A megkérdezettek fele úgy vélekedett, a gazdaság újra recesszió felé tart, a válaszolók háromnegyede nem volt elégedett az ország irányításával.

A republikánus kampány már hónapok óta tart, a szavazók mégsem álltak oda egyértelműen egyik jelölt mellé sem – akik pedig már elhatározták, kire fognak szavazni, legtöbb esetben fenntartásokkal teszik. A versenyt most Mitt Romney és Rick Perry vezeti, de a republikánusok fele nagyobb választékra vágyik – pedig jelenleg kilenc jelölt van versenyben. Kérdés az is, kit fognak támogatni az emberek: a számukra leginkább szimpatikus politikust, vagy azt, aki valóban le tudja győzni Obamát? A közvélemény-kutatás szerint a Tea Party-szimpatizánsoknak az utóbbi fontosabb, míg mások jobban érvényesítik preferenciáikat.

Tízből hét republikánus szavazó konzervatívnak vallja magát, és csupán kettő mérsékeltnek. Ez a kitétel azonban nem minden esetben azt jelenti, amit a jelöltek gondolnak: az egészségügyi reformtörvény eltörlését és a bevándorlók hazaküldését a megkérdezettek jelentős többsége támogatja, de a válaszadók háromnegyede jelöltjeik többségével ellentétben hisz a globális felmelegedésben, 60 százaléka nem ellenzi az azonos neműek házasságát, és csupán egyharmaduk pártolja az abortusz betiltását.

Akármennyire is széthúzó a republikánus térfél, Obama nem alhat nyugodtan. Az elnök tevékenységét helytelenítők száma megválasztása óta először érte el az 50 százalékot – ezzel szemben csupán 43 százalék áll mellette. Gazdasági lépéseit csupán 34 százalék támogatja, az emberek háromnegyede szerint a helyzet kevéssel jobb, mint az új kabinet beiktatásakor. Az elnöknél csak a Kongresszust szeretik kevéssé a választók: a választott politikusok támogatottsága történelmi mélységben, a republikánusok esetében 19, a demokratákénál pedig 28 százalékon áll.

CBS News (cbsnews.com)

Dakota Meyer tengerészgyalogos őrmester a legnagyobb katonai megtiszteltetésben részesült csütörtökön: az elnök a Medal of Honorral tüntette ki. Meyer egy dolgot kért Obama sajtósaitól: hadd igyon meg egy sört kettesben az elnökkel. Kívánságát természetesen teljesítették; nem tudni miről beszélgettek, azt azonban igen, mit ittak: a Fehér Ház saját főzésű sörét – tudósít a CBS.

A Fehér Házi Mézser, ahogy az italt hivatalosan nevezik, az Obama család által vásárolt sörfőző eszközök segítségével készül, valahol az amerikai elnöki rezidencián. Ez az első alkalom, hogy a nemzet első embere alkoholt állít elő a Fehér Házban, tudta meg a CBS történészektől. A boltokban azonban egyelőre nem érdemes keresni a márkát, hiszen rendkívül kis mennyiség készül belőle. A Super Bowl utáni ünnepségen ezt szolgálták fel először – az a körülbelül száz korsó azonban még azon az estén elfogyott. Aztán jutott egy kevés Szent Patrik napjára, júniusban pedig elkészült a következő adag, valószínűleg Meyer őrmester is ezt kóstolhatta meg.

A házi sörfőzés legális Washington D.C.-ben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.