Szekszárdon áll majd a szüreti bál

A szekszárdi borvidék fővárosában mi más is lehetne az év legnagyobb eseménye, mint a szüreti napok. A nagy múltú összművészeti fesztivál már holnap elkezdődik, és vasárnap estig nincs megállás: igényes programok, kiállítások, koncertek, nemes borok és a tájegységre jellemző ételkínálat hívogatja a vendégeket. A rendezvényről sokan állítják, hogy az ország egyik legjobb hangulatú borfesztiválja, érdemes hát erről személyesen is meggyőződni.

MN
2011. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aszekszárdi borvidék az ország egyik legrégibb vörösboros termőhelye, a szőlőkultúrát a rómaiak honosították meg e tájon. Az itteni családok évszázadok óta foglalkoznak szőlővel, a borkészítés tudománya, a vendéglátás szeretete pedig apáról fiúra száll. Ez a titka a szekszárdi szüreti napok sikerének is, amelyet az 1970-es évek óta minden évben, szeptember harmadik hétvégéjén rendeznek meg.
Csütörtöktől vasárnap estig a Béla király tér egy része borudvarrá változik, ahol szekszárdi borászok kínálják a hegy levét. A legtöbb borász személyesen is jelen van az eseményen, élmény velük találkozni és beszélgetni borokról, Szekszárdról, tervekről, örömről és bánatról. Esténként a Muslinca férfikar szórakoztatja a közönséget. A finom falatokról és a tájjellegű ínyencségekről a helyi éttermek gondoskodnak az ízek utcájában.
A fesztivál központi eseménye a szombat délutáni szüreti felvonulás. A színes forgatagot ezúttal madárijesztők is kísérik, méghozzá szép számban, mert a szervezők az idén madárijesztő-versenyt is hirdettek. Ezután a Béla király téri színpadon megválasztják a szüret szépét. Miniszoknyás mustrára persze senki ne számítson, szemet gyönyörködtető népviseletekre viszont annál inkább, a legszebb leányzó ugyanis a folklóregyüttesek táncosai közül kerül majd ki.
A városban kiállítások is nyílnak – például borospalackcímkékből és 2010 természetfotóiból –, a Szent István téren vidámpark várja a kisebbeket, miközben a borbarátok borszemináriumokon gyarapíthatják ismereteiket. Péntektől vasárnapig kézművesportékák és helyi termékek vására, a hétvégén pedig interaktív modellautó-kiállítás és az Örökség országos gyermektánc-fesztivál színesíti a programot. A fesztivál idején szinte folyamatosan szól a zene is. Színpadra lépnek alternatív bandák és fúvósok, nóta csendül, játszanak majd dallamos dzsesszt és népzenét… Sztárvendégekből sem lesz hiány: színpadra lép a Magna Cum Laude és a 100 Tagú Cigányzenekar is.
Infó: www.szekszardiszuretinapok.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.