Sziliék átvizsgáltatnák a privatizációs szerződéseket

Az 1989 óta megkötött mintegy 1700 privatizációs szerződés teljes átvizsgálását, „leltárazását” akarja elérni a Szociális Unió – mondta el Szili Katalin, a szervezet elnöke, független országgyűlési képviselő csütörtökön Kabán.

MNO
2011. 09. 15. 12:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus a bezárt kabai cukorgyárnál tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: elsősorban a magánosításkor vállaltak – foglalkoztatási és járulékfizetési, valamint hazai beszállítók alkalmazására vállalt kötelezettségek – ellenőrzése és az esetleges hiányosságok „bevasalása” a céljuk, végeredményben pedig a foglalkoztatás növelése. Mint mondta, májusban már beterjesztette kezdeményezését a parlamentnek, de ha ezt nem veszik napirendre, népi kezdeményezésként, aláírásgyűjtéssel érnék el céljukat. A kezdeményezés sikerre viteléhez ötvenezer támogató aláírásra lesz szükségük, a szignók gyűjtését pedig csütörtökön Kabán megkezdték.

Szili Katalin emlékeztetett: statisztikák szerint Magyarországon mintegy 300 ezer ember teljesen kiszorult a munka világából, de a lakosság 35 százaléka – közte 850 ezer gyerek – az átlagjövedelem 60 százalékából él. Helyzetük részben összefügg a magyar agrárium sorsával is, hiszen a magyar élelmiszeripar sínylette meg legjobban a rendszerváltozás óta eltelt időszakot – fogalmazott.

Bányász Róbert Sándor, aki a szervezet jelöltjeként indul október 2-án a Hajdú-Bihar megyei 6-os körzet időközi országgyűlésiképviselő-választáson elmondta: a cukorgyárban ma nincs termelés, nincsenek munkahelyek, és nincs iparűzésiadó-bevétele a helyi önkormányzatnak. Felelőtlenül és átgondolatlanul történt meg a gyár privatizációja – hangoztatta. Szerinte nemcsak az itt dolgozó négyszáz fő sínylette meg a gyár bezárását, hanem 8-10 ezer ember közvetetten is nehezebb helyzetbe került. Megítélése szerint az ehhez hasonló ügyletek miatt is van szükség a szerződések utólagos felülvizsgálatára.

Bányász Róbert Sándor elmondta: állami beavatkozást várnak a helyi cukorrépa-termelők támogatására. Szerinte szövetkezeteket kell létrehozniuk a gazdáknak, és állami szerepvállalással kell újraindítani a termelést, nem pedig külföldi befektetőre várni. Szili Katalin ehhez hozzátette: az Európai Unió cukorra vonatkozó kvótarendszere mindenképp felülvizsgálatra szorul.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.