Szombaton búcsúztatják Szojka Ferencet

Szombaton búcsúztatják Szojka Ferencet, az 1954-es világbajnokságon ezüstérmes magyar labdarúgó-válogatott tagját. A hazai szövetség honlapjának hétfői tájékoztatása szerint az életének nyolcvanegyedik évében szombaton elhunyt egykori futballistát 9.30 órakor kísérik utolsó útjára a salgótarjáni köztemetőben.

MNO
2011. 09. 19. 19:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szojka Ferenc 1931. április 7-én született Salgótarjánban, pályafutása során kizárólag szülővárosa egyesületeiben – előbb a Salgótarjáni SE-ben, majd 19 éves korától az SBTC-ben – futballozott. A kiváló jobbfedezet 324 NB I-es mérkőzésen lépett pályára csapatában, 1956-ban az év labdarúgójává választották, 1966-ban fejezte be futballista karrierjét.

Szojka Ferenc 1954 és 1960 között 28 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban, és egy gólt szerzett címeres mezben, 1955-ben, a svédek ellen 7-3-ra megnyert találkozón. Tagja volt a helsinki olimpián aranyérmes együttes keretének, de nem lépett pályára a tornán. Részese volt az 1954-es svájci világbajnokságon elért második helyezésnek, a dél-koreaiak ellen 9-0-ra megnyert csoportmérkőzést végigjátszotta a tornán, majd négy évvel később szerepelt az 1958-as svédországi vb-n is.

Az SBTC örökös elnökségi tagja, a salgótarjáni stadion az ő nevét viseli. Április végén, nyolcvanadik születésnapja után a nógrádi megyeszékhely városi sportcsarnokában mellszobrot avattak fel tiszteletére.

Szojka Ferencet a Magyar Labdarúgó Szövetség saját halottjának tekinti.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.