Több kenyér, mint tészta

Olaszországban többfajta kenyeret dagasztanak, mint amennyi tésztát gyúrnak: összeszámolták a péktermékeket, és kiderült, hogy csaknem háromszázféle van belőlük.

MNO
2011. 09. 20. 8:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olaszok fele a kenyeret tekinti országa nemzeti eledelének, a tésztát csak 23 százalék tartja annak – állapította meg az Olasz Agrárföderáció (CIA) felmérése.

Az Itália egységesítésének idei 150. évfordulójára végzett vizsgálat kimutatta azt is, hogy a legfontosabb tápláléknak ma is a kenyér számít. Pedig 1861-ben az olaszok napi kenyérfogyasztása még fejenként egy kilogramm volt, ma csupán 120 gramm. A családok többsége már nem a pékségben, hanem a szupermarketban vásárolja a kenyeret, ám öt olaszból négy ma is naponta vásárol és fogyaszt friss kenyeret, és a kenyérfajták száma is alig változott – derült ki a felmérésből.

Csaknem háromszáz különböző fajta kenyeret, cipót, zsemlét számoltak össze. Többfajta kenyér létezik, mint tészta, és számos kenyérfajta védett, mint például a pugliai Altamurában sütött kenyér. Olaszországnak nincsen két városa, ahol ugyanolyan kenyeret sütnének: más lisztet, más vizet használnak, más a péktermék formája, íze, másként ropog, és a neve is más. Rosettának csak a római zsemlét hívják, Umbriában a sótlan kenyér a hagyomány.

Belföldi úton az olasz turisták 36 százaléka a másik régió vagy város kenyerét vásárolja szuvenírként. A kenyér sikere ellenére a szakma utánpótlása hiánnyal küszködik: négyezer pékkel kevesebb van a szükségesnél. Ami pedig a kenyér árát illeti, Olaszországban átlagosan 2 euró 50 centbe (hozzávetőleg 700-720 forintba) kerül kilónként.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.