Az olaszok fele a kenyeret tekinti országa nemzeti eledelének, a tésztát csak 23 százalék tartja annak – állapította meg az Olasz Agrárföderáció (CIA) felmérése.
Az Itália egységesítésének idei 150. évfordulójára végzett vizsgálat kimutatta azt is, hogy a legfontosabb tápláléknak ma is a kenyér számít. Pedig 1861-ben az olaszok napi kenyérfogyasztása még fejenként egy kilogramm volt, ma csupán 120 gramm. A családok többsége már nem a pékségben, hanem a szupermarketban vásárolja a kenyeret, ám öt olaszból négy ma is naponta vásárol és fogyaszt friss kenyeret, és a kenyérfajták száma is alig változott – derült ki a felmérésből.
Csaknem háromszáz különböző fajta kenyeret, cipót, zsemlét számoltak össze. Többfajta kenyér létezik, mint tészta, és számos kenyérfajta védett, mint például a pugliai Altamurában sütött kenyér. Olaszországnak nincsen két városa, ahol ugyanolyan kenyeret sütnének: más lisztet, más vizet használnak, más a péktermék formája, íze, másként ropog, és a neve is más. Rosettának csak a római zsemlét hívják, Umbriában a sótlan kenyér a hagyomány.
Belföldi úton az olasz turisták 36 százaléka a másik régió vagy város kenyerét vásárolja szuvenírként. A kenyér sikere ellenére a szakma utánpótlása hiánnyal küszködik: négyezer pékkel kevesebb van a szükségesnél. Ami pedig a kenyér árát illeti, Olaszországban átlagosan 2 euró 50 centbe (hozzávetőleg 700-720 forintba) kerül kilónként.
(MTI)
Magyar Péter rászól egy árvíz ellen védekező emberre