Több mint ötmilliárd forintot költöttek az újjáépítésre

Nettó 5 milliárd 121 millió forintot tett ki a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa utáni komplett újjáépítés Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen – közölte a beruházás fővállalkozója, a VeszprémBer Zrt. vezérigazgatója pénteken.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/810041" target="_blank"><strong>• A Mal Zrt. megtámadja a 135 milliárdos bírságról szóló határozatot</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/809991" target="_blank"><strong>• Szerződést kötöttek a károsult vállalkozások 90 százalékával</strong></a>

MNO
2011. 09. 16. 10:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hellebrandt Ferenc elmondta, hogy a fővállalkozói szerződés szerint az 5 milliárd forintból összesen 109 összkomfortos lakóházat építettek fel teljes közműellátással, beépített konyhával, s a telken belüli munkákat – kerítésépítés, tereprendezés, térburkolat lerakása – is elvégezték. A katasztrófa sújtotta településeken összesen 2,5 kilométernyi aszfaltos utat építettek, két oldalán térkövezett járdával, kapubejárókkal.

A közbeszerzésen nyertes cégnek két kilométer hosszon felszíni vízelvezető árkot és zárt csapadékcsatorna-rendszert, továbbá 2,4 kilométeren ivóvíz- és szennyvízrendszert, gáz- és áramhálózatot kellett kiépítenie. A lakóházakhoz gyengeáramú rendszer is kiépült tv-, internet- és telefonhasználathoz. A VeszprémBer Zrt. végzi a szerződés szerint a több mint tizenkétezer négyzetméternyi közterületi zöldfelület, közpark kialakítását térburkolattal, járdákkal, növényzettel.

A vezérigazgató közlése szerint az ötmilliárd forintos keretösszegbe beletartozott az összesen 289 károsodott épület bontása a járulékos munkákkal, a bontás utáni tereprendezéssel, a közművek kikötésével, kiváltásával, illetve az utak helyreállításával együtt. Hozzátette: a teljes beruházáshoz tartozott az újjáépítési területen a komplett épület- és közműtervezés, az engedélyezési és a kiviteli tervek elkészítése hatósági, szakhatósági engedélyekkel, használatba vétellel és üzembe helyezéssel.

Hellebrandt Ferenc emlékeztetett, hogy a 109 lakóépület műszaki átadása július 31-én a birtokba adással lezárult. Ugyanígy határidőre elkészültek a közművek, az utak, a közterületek és a zöldfelületek. Tájékoztatása szerint Devecserben hét épület bontása és az út helyreállítása – a még fennálló jogi akadályok miatt – e hónap végén fejeződik be.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) összesítése szerint a vörösiszap-katasztrófa miatti védekezés, helyreállítás és újjáépítés költsége idén szeptember 13-ig összesen 35 milliárd 500 millió forintot tett ki, amelyből augusztus végéig csaknem 23 milliárd 600 millió forintot fizettek ki a központi költségvetésből. A kifizetendő tételek között még 12 milliárd forint szerepel. A külterületek kármentesítését végző Mecsekérc Zrt.-nek eddig 8 milliárd 400 millió forintot utaltak át, és még 9 milliárd 400 millió forintot fognak kifizetni.

Az OKF honlapján található összesítés szerint a katasztrófa 35 milliárd 500 millió forintos kiadásaiba beletartozik az új lakóparkok 5 milliárdos költsége mellett a károsultak kárenyhítése (lakások, bútorok és egyéb ingóságok) és a vállalkozások kártalanítása.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdán közölte a Kormany.hu-n, hogy a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség összesen 135 milliárd 140 millió forint hulladékgazdálkodási bírságot szabott ki a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-re a tavaly október 4-én történt vörösiszap-katasztrófa miatt. A Mal vezetése és a cég jogi képviselője csütörtökön közölte, hogy jogi úton támadják meg a bírságról szóló határozatot, mert az összeg – szerintük – példátlan és eltúlzott. Aláhúzták: az első fokon kiszabott hatalmas összeget egyetlen magyar cég sem tudná megfizetni, a fellebbezésben a kiszabott bírság jogalapját és összegszerűségét is vitatják.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.