Tudják, hogy többet keresnek, jövőre muszáj bevallaniuk

A NAV adatai szerint az 1,2 millió, minimálbért bevalló adózó kétharmada valójában többet keres, mint amennyit bevallott. 50 százalékkal, nagyjából 17 ezer forinttal nő a saját cégükben minimálbérre bejelentett vállalkozók járuléka jövőre a tervek szerint. Erre a feketén szerzett jövedelmek miatt van szükség – ezt mondja a gazdasági miniszter. Az adószakértő meg azt, hogy ehhez jogszabályváltozás kell. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/810570?searchtext=fekete" target="_blank">• Félmillióan dolgoznak feketén?</a></strong>

MNO
2011. 09. 20. 6:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiskapuk bezárását ígérte a nemzetgazdasági miniszter pénteken, amikor a minimálbérre bejelentett vállalkozókról beszélt. A tervezett intézkedések egyikre, hogy jövőre például 50 százalékkal, mintegy 17 ezer forinttal nő a saját vállalkozásukban, minimálbérre bejelentett vállalkozók járulékterhe.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint az 1,2 millió minimálbért bevalló adózó kétharmada valójában többet keres, mint amennyit bevallott. A szigorítás a hivatal szerint a kiszolgáltatott alkalmazottak érdekeit is szolgálja. „Abban az esetben, ha valaki a zsebébe kapja ezt a pénzt, akkor az adóhatóság elsősorban nem a magánszeméllyel szemben próbál fellépni, hanem az ellen a társaság ellen, amelyik őt feketén foglalkoztatja” – mondta a NAV szóvivője, Honyek Péter.

Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő szerint ahhoz, hogy az adóhatóság teljeskörűen ki tudja mutatni a tényleges jövedelmeket, vagyis felszámolja a feketegazdaságot, jogszabályváltozásokra is szükség lenne. „Nagyon komoly jogi bizonyítékgyűjtési és egyéb munkára van szükség, amire csak részben alkalmas a magyar jogrendszer és a magyar adóigazgatás” – vélte az adószakértő. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal két év alatt 27 ezer esetben vizsgálta a foglalkoztatás szabályainak betartását. Az ellenőrök tavaly minden ötödik, az idén már minden negyedik esetben találtak szabálytalanságokat.

(hirado.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.