Uzsora: az ügyész büntetőeljárás nélkül is keresetet indíthatna

Szigorítana az uzsorázást érintő jelenlegi büntetőjogi szabályokon a közigazgatási és igazságügyi tárca, amely az uzsorával összefüggő egyes törvények módosítására benyújtott javaslatában kezdeményezi: az uzsora-bűncselekmény alapesetének tényállási elemei közül hagyják el az üzletszerű elkövetési módot, azt a jövőben minősítő körülményként határozzák meg.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/809499" target="_blank"><strong>• Több megoldás lehetséges az uzsorások elleni fellépésre</strong></a>

MNO
2011. 09. 16. 11:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minisztériumnak a parlamenti honlapra pénteken felkerült előterjesztése értelmében korlátlanul enyhíthető lenne annak a büntetése, aki az uzsora-bűncselekményt, mielőtt az a hatóság tudomására jutott volna, a hatóságnak bejelenti és az elkövetés körülményeit feltárja.

Annak érdekében, hogy a jogrendszer egészében lehetőség legyen fellépni a kizsákmányoló magatartásokkal szemben, a javaslat módosítani kezdeményezi az ügyésznek a Ptk.-ban szabályozott közérdekű keresetindítási jogát, és külön nevesíti az uzsorás jogügyleteket; az ügyész akkor is élhet e jogosítvánnyal, ha nem indult büntetőeljárás vagy a büntetőjogi felelősség megállapítására nem került sor. A kormány kimondani javasolja, hogy „az ügyész a semmis szerződéssel a közérdekben okozott sérelem megszüntetése érdekében, továbbá uzsorás szerződés esetén a szerződés semmisségének megállapítása és az érvénytelenség jogkövetkezményeinek alkalmazása iránt keresetet indíthat”.

„Aki más rászorult helyzetét kihasználva olyan különösen aránytalan mértékű ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodást köt, amelynek teljesítése a megállapodás kötelezettjét, illetve annak hozzátartozóját vagy az általa – jogszabályon, hatósági határozaton vagy szerződésen alapuló tartási kötelezettség alapján – eltartott személyt súlyos vagy további nélkülözésnek teszi ki, bűntettet követ el, és három évig tartó szabadságvesztéssel büntetendő” – rögzítené a Btk.-ban a Navracsics Tibor vezette minisztérium.

A büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés lenne, ha az uzsora-bűncselekményt bűnszövetségben, üzletszerűen követik el. A Büntető törvénykönyv (Btk.), valamint a Polgári törvénykönyv (Ptk.) hatályba lépéséről és végrehajtásáról szóló törvényerejű rendelet módosítását kezdeményező jogszabály a kihirdetését követő nyolcadik napon lépne hatályba.

Orbán Viktor miniszterelnök – a hétfőn a parlamentben ismertetett, hat területre vonatkozó országvédelmi terv részeként – közölte: a kormány zéró toleranciát és „hajtóvadászatot” hirdet az uzsorás bűnözők ellen. Javasolta a büntető törvénykönyv módosítását a hatékonyabb fellépés érdekében, továbbá azt, hogy törvényben állítsanak korlátot a kölcsönszerződések magas kamatai elé, és 30 százalékos teljes hiteldíjmutató, vagyis THM felett ne lehessen hitelt nyújtani.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.