Zöld utat adhatnak a „hatos csomagnak”

Megegyezés született az európai gazdasági kormányzás megerősítését célzó, úgynevezett hatos csomag törvénytervezetéről – jelentette be az Európai Unió tagállamainak gazdasági és pénzügyminisztereinek wroclawi találkozóját követő sajtótájékoztatón Jan-Vincent Rostowski, az EU soros elnökségét betöltő Lengyelország pénzügyminisztere.

MNO
2011. 09. 16. 20:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel kormány közleményben tájékoztatott: a döntés lehetővé teszi, hogy az Európai Parlament még a szeptemberi ülésén szavazzon a kérdésben. „Utána a gazdasági és pénzügyminiszterek tanácsa, az Ecofin formálisan is megszavazza a tervezetet október 4-i ülésén” – ismertette a törvény elfogadásának menetrendjét Varsó. A jogszabályt még a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk.

A hatos csomag a jogalkotói szándék szerint az újabb gazdasági válság kialakulását megakadályozó, egy erősebb és szorosabb Európai Unió létrehozását lehetővé tevő törvénycsomag. Sokan azonban úgy látják, hogy a politikai kompromisszumok hatására elveszítette valódi erejét a jogszabály.

A törvénytervezet jelenlegi megfogalmazása szerint az Európai Bizottság gazdasági javaslatait a bajba jutott tagállamok kénytelenek lennének automatikusan elfogadni, amennyiben egy állam előbb figyelmen kívül hagyja, majd törvényhozásának nem sikerül egyszerű többséggel elutasítania őket. A politikusok szándéka szerint szégyenbe kerülnének az olyan tagállamok, amelyek válság idején reformok ellen szavaznának.

A pénteki wroclawi sajtótájékoztatón Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke ugyan méltatta az Ecofin ülésen elért eredményt, de arra hívta fel a figyelmet, hogy hosszabb távon „nem elegendő”. Az ülés után nyilatkozó Jan Kees de Jager, Hollandia pénzügyminisztere is „első lépésnek” nevezete a hatos csomagot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.