Újabb nyomozás indult a roma önkormányzatnál

A botrányos kisebbségi szervezetnél immár legalább féltucat ügyben vizsgálódnak a hatóságok.

Horváth Csaba László
2017. 04. 24. 11:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság az Országos Roma Önkormányzatnál – tudta meg lapunk. Információink szerint a Farkas Flórián miniszterelnöki biztos nevével egybeforrt Híd a munka világába program kétes pénzköltései miatt indult az eljárás, vagyis abban az ügyben, amelyikben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is nyomoz. Az adóhatóság költségvetési csalás gyanúja miatt vizsgálódik immár két éve a botrányos felzárkóztatási programban szabálytalanul elköltött 1,6 milliárd forint miatt. Úgy tudjuk, az utóbbi eljárásban vetődött fel a hűtlen kezelés gyanúja is, amit viszont a rendőrség feladata földeríteni.

Az újabb nyomozással együtt már legalább fél tucat eljárás zajlik a kisebbségi szervezetnél, ám egyelőre érdemi eredmény nélkül, egyik ügyben sincs gyanúsított. Legrégebben egyébként – közel két éve – az adóhivatal nyomoz. Ez azért érdekes, mert a roma önkormányzatnál a brókerbotrányokkal körülbelül egy időben indult nyomozás, de a föltehetően bonyolultabb Buda-Cash- és Quaestor-ügy esetében már vádat is emeltek a hatóságok.

Figyelemre méltó, hogy a hűtlen kezelés gyanúja miatt indult eljárás mellett a Budapesti Rendőr-főkapitányság két másik nyomozást is folytat a kisebbségi szervezetnél. Az egyik tavaly novemberben közokirat-hamisítás gyanúja miatt indult a roma önkormányzat májusi rendkívüli közgyűlésén történtek miatt. Néhány képviselő azért tett feljelentést, mert szerintük a közgyűlésről készült hivatalos jegyzőkönyv nem egyezik azzal, ami valójában elhangzott az ülésen – egyébként hangfelvétel is készült. Ráadásul a képviselők szerint a jegyzőkönyv megírására a roma önkormányzat egyik olyan alkalmazottját utasította a szervezet, aki részt sem vett a közgyűlésen, s aki nyomásgyakorlás miatt készítette el a dokumentumot.

A másik eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya hivatali visszaélés gyanúja miatt indította tavaly decemberben. Azt a luxusautó-beszerzést vizsgálják, amelyről a Magyar Nemzet számolt be a múlt év végén. Ugyanis az adósságtól fuldokló roma szervezet közgyűlési felhatalmazás nélkül szerzett be egy 7 millió forintos Audi A4 típusú járművet az önkormányzat elnöke részére. Balogh János, a roma önkormányzat elnöke ráadásul hazugságba keveredett a luxusautó miatt, ugyanis azt állította, a korábbi hivatali jármű rossz állapota miatt volt szükség a kocsira, ám kiderült, mindez nem volt igaz.

Nyomozást folytat a cigány szervezetnél a Központi Nyomozó Főügyészség is. Bár a hivatali vesztegetés gyanúja miatti eljárás ismeretlen tettes ellen indult, úgy tudjuk, éppen Farkas Flórián miniszterelnöki biztos esetleges érintettsége miatt jár el kizárólagosan a főügyészség – a szabályok szerint ez a teendő, ha közjogi mentességgel érintett személy szerepe vetődhet föl. Farkas Flórián egy tavaly januári sajtótájékoztatón lejátszott hangfelvétel szerint legalább hat képviselővel kötött féléves időtartamra „munkaszerződést”, havi 350 ezer forintos fizetéssel. Cserébe a képviselőktől azt várta, hogy a vele szembefordult korábbi elnökkel, vagyis Hegedüs Istvánnal szemben politizáljanak. A titokban rögzített felvételen minderről Hegedüs beszélt egyik képviselőtársával.

Az Index korábban azt írta, a kormány fizeti ki a Farkashoz hű roma képviselőket. Az a csapat kapta a 250 ezres havi fizetést, amely nem támogatta a szervezet Farkassal szembeforduló vezetését, hogy feltárja az ORÖ-nek a miniszterelnöki biztos korábbi elnöksége idején elkövetett szabálytalanságait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.