Kötvénymutyi: újabb pert nyert lapunk

Közérdekűnek minősülnek az egyes cégek kötvényvásárlási adatai.

Wiedemann Tamás
2017. 05. 21. 8:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másodfokon is pert nyert lapunk a letelepedési államkötvények ügyében titkolózó Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) ellen. A perben eljáró Fővárosi Ítélőtábla pénteken hozott másodfokú ítéletében a Magyar Nemzetnek adott igazat, miután közérdekűnek minősítette az egyes cégek kötvényvásárlási adatait, ezzel megerősítette az első fokon eljáró bíróság ítéletét.

Lapunk még tavaly azért indított pert, mert közérdekűadat-igénylésünket elutasította az ÁKK. Azt szerettük volna megtudni, hogy a kötvényeket forgalmazó cégek hány letelepedési papírt jegyeztek le, és mekkora bevételre tettek szert. Nem tudni, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium háttérintézete miért titkolózik, az meg végképp érthetetlen, hogy az óriási bizalmat igénylő állampapír-értékesítést miért offshore cégekre bízta. Lapunk kormányzati forrásból úgy tudja, a letelepedési kötvényekkel kapcsolatos perek esetében (több is van folyamatban) az a kifejezett politikai elvárás az állami szervektől, hogy a végsőkig elmenjenek, vagyis nagy valószínűség szerint az ÁKK a Kúriához fog fordulni felülvizsgálati célból. Így legkorábban az országgyűlési választási kampány kellős közepén, november–december táján juthatunk a korrupciógyanús állami üzlet közérdekű adataihoz. (Lapunk képviseletét a Transparency International közreműködésével a Karsai Dániel ügyvédi iroda látta el.)

Szintén pénteken kaptuk kézhez a Központi Nyomozó Főügyészség határozatát, amelyben arról tájékoztatták lapunk újságíróját, hogy elutasítják az Országgyűlés gazdasági bizottsága ellen tett büntetőfeljelentésünket. Az indoklás szerint a Magyar Nemzet négy cikkére hivatkozva utasították el a feljelentésünket. Ezekben arról számoltunk be, hogy jogerős bírósági ítélet ellenére sem adta ki a bizottság az egyik offshore cég adatait, majd többszöri felszólítás ellenére is tovább titkolózott. Miután büntetőfeljelentést tettünk, Bánki Erik, a testület fideszes elnöke másnap megküldte az adatokat. A nyomozó ügyészség szerint nem valósult meg a közérdekű adattal való visszaélés vétsége, mert – bár késéssel ugyan, de – megkaptuk az adatokat.

Ezek után Polt Péter legfőbb ügyészhez fordultunk, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség feljelentéselutasító határozatát helyezze hatályon kívül, valamint rendelje el a feljelentett cselekmény tárgyában a nyomozást. Úgy véljük ugyanis, hogy a közérdekű adattal való vétséget a gazdasági bizottság elkövette, és az a tény, hogy – miután feljelentést tettünk – kiadta az adatokat, csak enyhítő körülmény lehet egy esetleges büntetőper során.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.