Három éve nyomoznak a túlárazott szegedi játszótér ügyében

Két gyanúsított még most is előzetes letartóztatásban van.

MN
2017. 09. 01. 7:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már három éve tart a nyomozás a túlárazott Szegedi Vadaspark uniós forrásból megépített játszótere ügyében, a három gyanúsított közül ketten még most is előzetes letartóztatásban vannak – írja a Hír TV.

Serfőző Katalin, a Csongrád Megyei Főügyészség sajtószóvivője közölte: egy személy előzetes letartóztatását a bíróság megszüntette, őt szabadlábra helyezte, ugyanakkor lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el vele szemben.

Az ügyészség eddig négyszer hosszabbította meg a nyomozás határidejét, amely az idén szeptember 24-én telik le. Azóta a játszóteret építő és felszámolt cég bérletidíj-tartozásai miatt a vadasparkhoz került.

A Szegedi Vadaspark játszóterén interaktív táblák mutatták volna be a környék látványosságait. Az eszközöket telepítő cég 185 millió forintos uniós támogatást kapott, az önerővel együtt pedig 260 millió forintot költött a beruházásra. Felmerült azonban a gyanú, hogy a pénz csaknem 80 százalékát ellopták, mivel a projekt valós értéke nem haladja meg az 50 milliót sem. A gyanúsítottak fiktív számlákkal és szerződésekkel juthattak az európai adófizetők pénzéhez.

A játszótér-beruházás a szegedi baloldali önkormányzati képviselőnek, Ménesi Imrének vált gyanússá, aki az ügyészségnél és az OLAF-nál is feljelentést tett. „Informatikus segítségével beáraztuk a fejlesztés másik részét, amit akkor szintén 20 millió forintra taksáltak, és megállapítottam, hogy 40 milliónál több igazán nem kellett a beruházáshoz. És ezt anno úgy reklámozta a Fidesz helyi elnöke, úgy adta még át a játszóteret, hogy ez egy 260 milliós projekt, és mintaértékű egész Európában” – mondta Ménesi a Hír TV-nek.

A Csongrád megyei fejlesztési biztosnak azonban nincs semmilyen tudomása a vadasparki játszótér ügyéről, és szerinte más cégek is megfelelően használják fel az uniós forrásokat. „Én úgy gondolom, hogy jól szokták felhasználni, legalábbis ha van valami probléma, azt uniós szervezetek vizsgálják, amelyek erre hivatottak. A magyar szervek is vizsgálják, és ha valaki nem teljesítette, azzal visszafizettetik a nem jól felhasznált uniós forrásokat. Egyébként nem tudok róla, hogy Csongrád megyében lenne valami kirívó” – jelentette ki B.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.