Tiszta Kezek: elutasított beadvány

V. K.
2000. 09. 11. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Legfőbb Ügyészség hatáskörének hiányára hivatkozva elutasította a Tiszta Kezek Alapítvány Bauer Miklós és Bárd Károly ügyvédi kamarai tagságát érintő beadványát. Mint arról lapunk is beszámolt, dokumentumokkal bizonyítható, hogy az Eörsi Mátyás SZDSZ-es képviselőhöz kötődő egykori Eörsi és Társa ügyvédi iroda munkatársai, Bauer Miklós és Bárd Károly az államvédelmi hatóságnál szolgáltak, illetve több személy kihallgatásában és kínvallatásában részt vettek.Bauer Miklós Ries István egykori szociáldemokrata igazságügy-miniszter és Rajk László belügyminiszter megkínzásában vállalt aktív szerepet. Bárd Károly pedig ÁVH-s főhadnagyként személyesen is jelen volt H. Pál és L. Elemér kivégzésénél, és határozatot hozott K. László internálásáról.A Tiszta Kezek Alapítvány ezért abban kérte a Legfőbb Ügyészség segítségét, hogy a Budapesti Ügyvédi Kamara állapítsa meg a két ügyvéd kamarai tagságának megszűnését. Pécsi Kálmán, az alapítvány egyik tagja a Legfőbb Ügyészség válaszát követően is úgy véli: az ügyészségi törvény néhány passzusa alapján indokolt lett volna a legfőbb ügyész szerepvállalása az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.