Több pénz kell bormarketingre

nagy
2000. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A jelenleginél lényegesen több pénzt kell bormarketingre fordítani, csak így lehetnek versenyképesek a magyar borok a világpiacon – jelentette ki Módos Péter, a Magyar Borakadémia főtitkára a Magyar Szőlő- és Borvárosok Egyesületének szerdai, budapesti közgyűlésén. A szakember elmondta, hogy évente mintegy 100 millió dollár a magyar borexport bevétele, ám marketing célokra csupán 80 millió forintot fordítanak. Módos Péter szerint ezt a tendenciát meg kell változtatni annak érdekében, hogy a magyar borok a minőségüket megillető helyet elfoglalhassák a világ borkereskedelmében.Ezt megerősítette Herpai Balázs, a Magyar Borgazdaságok Szövetségének főtitkára is, aki előadásában arról beszélt, hogy a világ borfogyasztásában az elmúlt 20 évben 25 százalékos visszaesés következett be. A tendencia érinti a magyar termelőket is, hiszen volt olyan időszak a 80-as évek közepén, amikor Magyarország 3 millió hektoliter bort exportált, szemben a jelenlegi évi egymillióval.– Egy liter magyar borért átlagosan 87–90 dollárcentet fizetnek a külföldi vevők – ismertette a tájékoztatón Urbán András, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. Közölte, a szüret közel felén már túl vannak a gazdák, az utóbbi hónap aszályos időszaka miatt azonban az előrejelzett termésmennyiség 15-20 százalékos csökkenése prognosztizálható, így csak 3,5-4 millió hektoliter bor kerülhet az idén a pincékbe.Urbán András lapunknak elmondta: az aszályos időjárás miatt a mustfokok rendkívül magasak, a savtartalom általában alacsony, ami kedvez a vörösboroknak – amelyek így lágyak lesznek –, nem tesz jót viszont a fehéreknek, ezért azok savazását már engedélyezték. A borászoknak, illetve az exportőröknek leginkább az okoz gondot, hogy Csehországban megnehezítették a magyar szőlőalapú termékek, a must, illetve az asztali és tájjelegű borok bevitelét. Ez mintegy 10 millió dolláros exportkiesést is jelenthet az elkövetkező hónapokban.Az utóbbi két évtized legjobb minőségű termését szüretelik a balatoni történelmi borvidékeken is, a szürkebarát több helyütt 21-22, a későbbi érésű olaszrizling 20 cukorfokos. A hosszantartó meleg és az augusztus végi esős napok egyformán kedveztek a termésnek. Hasonlóan kiváló minőségűek a kék szőlők is, így a merlot, a kékfrankos és a cabernet. A szőlőtermelők az idén először már kevesebbet panaszkodnak a termés árára, hiszen az a Balaton északi partján harminc százalékkal meghaladja a tavalyit. Az olaszrizlinget a feldolgozók átlagban 38–45 forintért veszik át, a keresettebb vörösbort adó szőlőfajták kilója 80-90 forint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.