– A jelenleginél lényegesen több pénzt kell bormarketingre fordítani, csak így lehetnek versenyképesek a magyar borok a világpiacon – jelentette ki Módos Péter, a Magyar Borakadémia főtitkára a Magyar Szőlő- és Borvárosok Egyesületének szerdai, budapesti közgyűlésén. A szakember elmondta, hogy évente mintegy 100 millió dollár a magyar borexport bevétele, ám marketing célokra csupán 80 millió forintot fordítanak. Módos Péter szerint ezt a tendenciát meg kell változtatni annak érdekében, hogy a magyar borok a minőségüket megillető helyet elfoglalhassák a világ borkereskedelmében.Ezt megerősítette Herpai Balázs, a Magyar Borgazdaságok Szövetségének főtitkára is, aki előadásában arról beszélt, hogy a világ borfogyasztásában az elmúlt 20 évben 25 százalékos visszaesés következett be. A tendencia érinti a magyar termelőket is, hiszen volt olyan időszak a 80-as évek közepén, amikor Magyarország 3 millió hektoliter bort exportált, szemben a jelenlegi évi egymillióval.– Egy liter magyar borért átlagosan 87–90 dollárcentet fizetnek a külföldi vevők – ismertette a tájékoztatón Urbán András, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. Közölte, a szüret közel felén már túl vannak a gazdák, az utóbbi hónap aszályos időszaka miatt azonban az előrejelzett termésmennyiség 15-20 százalékos csökkenése prognosztizálható, így csak 3,5-4 millió hektoliter bor kerülhet az idén a pincékbe.Urbán András lapunknak elmondta: az aszályos időjárás miatt a mustfokok rendkívül magasak, a savtartalom általában alacsony, ami kedvez a vörösboroknak – amelyek így lágyak lesznek –, nem tesz jót viszont a fehéreknek, ezért azok savazását már engedélyezték. A borászoknak, illetve az exportőröknek leginkább az okoz gondot, hogy Csehországban megnehezítették a magyar szőlőalapú termékek, a must, illetve az asztali és tájjelegű borok bevitelét. Ez mintegy 10 millió dolláros exportkiesést is jelenthet az elkövetkező hónapokban.Az utóbbi két évtized legjobb minőségű termését szüretelik a balatoni történelmi borvidékeken is, a szürkebarát több helyütt 21-22, a későbbi érésű olaszrizling 20 cukorfokos. A hosszantartó meleg és az augusztus végi esős napok egyformán kedveztek a termésnek. Hasonlóan kiváló minőségűek a kék szőlők is, így a merlot, a kékfrankos és a cabernet. A szőlőtermelők az idén először már kevesebbet panaszkodnak a termés árára, hiszen az a Balaton északi partján harminc százalékkal meghaladja a tavalyit. Az olaszrizlinget a feldolgozók átlagban 38–45 forintért veszik át, a keresettebb vörösbort adó szőlőfajták kilója 80-90 forint.
Szijjártó Péter: a labdarúgás történelem, szenvedély, nemzeti önazonosság
