Aggódnak a táborokért

2000. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányzat nem gondoskodik megfelelően azokról az intézményekről, (így többek között a zánkai és a csillebérci tárborokról), amelyek az ifjúság fejlődését segíthetnék elő – jelentette ki Tóbiás József szocialista képviselő. Szabó László, az ifjúsági tárca helyettes álamtitkára cáfolta a vádakat.Magyarország legnagyobb gyermek- és ifjúsági centruma, a zánkai ingatlankomplexum felügyeleti szerve továbbra sem tisztázott, s a zánkai közhasznú társaság megszűnt tanácsadó testülete helyett nem állítottak fel másikat – mondta el aggályait Tóbiás József szombati tájékoztatóján.Csillebérccel kapcsolatban úgy fogalmazott: a kormányzat tulajdonszerkezetet vitat és politikai csatározást folytat, miközben szinte lehetetlenné teszi az ifjúsági centrum működését. Kifogásolta, hogy jelentősen csökkent a Magyar Úttörő Szövetség (MÚSZ) költségvetési támogatása, így az képtelen elvégezni a megfelelő fejlesztéseket Csillebércen. Tóbiás József úgy fogalmazott: a kormány csak farizeus módon közelíti meg az ifjúságot.Szerinte a Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítványnak (NGYIK) a jövő évre tervezett 230 millió forintos költsévetési támogatásnál nagyságrendekkel többre, mintegy egymilliárd forintra lenne szüksége. Megemlítette azt is, hogy az NGYIK-nak nyolc hónapig nem volt kuratóriuma, ezért nem kapta meg az időarányos állami támogatást, s a betervezett programok is elmaradtak.Szabó László az elmondottakra úgy reagált: a szocialista képviselő több mint féléves lemaradásban van, mert a zánkai ifjúsági centrum helyzetét egy 2000. tavaszi kormányhatározat rendezte, az ISM felügyelete alá helyezve. A zánkai centrum állami tulajdonban marad, s jövőre olyan költségvetési támogatásban részesülhet, amely lehetővé tesz nagyobb beruházásokat is – mondta.Csillebérccel kapcsolatban hangsúlyozta: nem politikai csatározás, hanem bírósági jogvita zajlik. Az ISM, az állam képviseletében többek között annak megállapítását kérte, hogy állapítsa meg a bíróság: a MÚSZ tíz éven keresztül jogosulatlanul használta az ifjúsági centrumot.Szabó László az NGYIK-ról szólva elmondta: a szervezet azért jött létre, hogy saját bevételeiből fejlessze a neki adott ingatlanokat, s programokat szer-vezzen. Ehelyett folyamatosan emészti az adófizetők pénzét. Úgy vélte: a nemrég hivatalba lépett kuratóriumnak egyre több bizonyítéka van arról, hogyan tűnhetett el az NGYIK vagyonának kétharmada. Nyolc hónapig azért nem működött a kuratórium, mert annak előző elnöke rendszeresen fellebbezett az új kuratórium bejegyzése ellen. Az Országgyűlés ifjúsági és sportbizottsága – amelynek tagja Tóbiás József is – tárgyalta az ISM költségvetését, ezért érthetetlen, hogy a képviselő miért nem ott mondta el aggályait – tette hozzá.


Ifjúsági stratégia a jövő közigazgatásában címmel közös szakmai konferenciát rendezett a Belügyminisztérium (BM) és az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) szombaton Budapesten. Szabó László, az ISM helyettes államtitkára az ország területén több mint fél éve működő hét regionális ifjúsági iroda eredményei máris bizonyítják, hogy érdemes volt az ifjúsági ügyekben korábban jellemző centralizáltságot felváltani egy decentralizált intézményhálózattal. Hangsúlyozta: a regionális ifjúsági irodák nem személyi ügyfélszolgálatot látnak el, hanem közösségeknek, a fiatalokat érintő kérdésekkel foglalkozó önkormányzatoknak és intézményeknek adnak információkat, illetve segítséget pályázatok benyújtásához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.