Az óriási hőség és az aszály hamar megédesítette a máskor október-novemberben szedésérett fürtöket, így idén csaknem két hónappal korábban kezdődött a szüret. A cukorfok egyedülálló, a savak harmóniája miatt azonban még aggódnak a borászok. Aszályos évben ugyanis előfordulhat, hogy elégnek a savak, márpedig a móri ezerjónaképpen karakteres íze, savai adják utánozhatatlan értékét.Mórra a kapucinusok háromszáz évvel ezelőtti betelepülésekor érkeztek az első ezerjótövek, s csaknem kétszázötven éven át szinte monokultúrában nevelték a fajtát. Csak az ötvenes években jöttek a a rizlingek, a leánykák, a tramini és persze a világfajta chardonnay. Az ezerjó aránya ma is jó, de mindenütt, így a Bozóky-pincészetben is megtalálhatók a később érkezettek, hiszen a piacból élnek, s a fogyasztóknak csak egy része vágyik az egészen különleges, karakteres ízekre. A többiek az ismert harmóniákat keresik.Bozóky István a kapucinus templom mögötti utcácskában álló családi ház pincéjében egy aranyozott ezüstkupát mutat. A Magyar Zászlósborok Rendje díjazta ezzel a móri borász munkáját idén.– Az ezerjó nem a borversenyek itala. Nem olyan illatos, zamatos – de hihetetlenül férfias. Értéke saját társaságában mutatkozik meg, no és a gasztronómiában, hiszen sertéshez, szárnyasokhoz éppúgy adható, mint halakhoz és hidegtálakhoz – mondja büszkén a gazda. A nem harsogó, nem túlfűszerezett ízekkel harmonizál. A megfontolt, érett emberek itala. Borkülönlegességként is számottevő, hiszen aszút, eszenciát is készítenek belőle a Vértesalján. A borok közül nem könnyű választani, minden gyermekét szereti a jó atya, de Bozóky úr mégiscsak az 1998-ban szüretelt, hatputtonyos aszút említi elsőként, amelyhez foghatót tudomása szerint még senki sem készített a Felsődobostól Csákberényig tartó, háromezer termelőt jegyző borvidéken. A vékony falú, kóstolóra előkészített pohárba különlegességek csurrannak. A bornapra készített meglepetés a csemegeszőlőből érlelt, máris kristálytiszta nedű. Lágy, üdítő ízű, amelyből nyugodtan ihatnak majd a fiatalok is. A két éve érlelődő ezerjó pedig a hegyközség egyik legjobb bora. Nagyon jó pillanatban, november 15-én szedett szőlőből készült, ezért oly telt, karakteres.– Lehet úgy is bort készíteni, hogy az ember csak vár, és a must magától kiforr. De a mondás szerint annak van szerencséje, aki megalapozza azt. Bozóky István szerint e vidéken minden adott a jó borkészítéshez. A szőlő, a klíma, a termőtalaj. Míg az ember születik s meghal, a szőlő örök. Ha nem is olyan mennyiségben, mint szeretnék, de telepítések ma is vannak. Mór környékén mégis szép számban találunk elhagyott, gazosodó szőlőtáblákat.– A privatizáció után olyanok is birtokhoz jutottak, akiknek nem volt érték a tőke, s kivágták – magyarázza az okokat a szőlősgazda. – A jövedéki törvénytől való félelmükben idén megint sokan kaptak a fejszéhez, mások a birtoktestek darabolásával próbálnak kibújni a kötelezettségek alól. Sokan azonban teszik a dolgukat, s remélik, hogy a kétségtelenül szükséges korrekciók után elfogadható törvényi közegben ténykedhetnek majd.A borászatnak csupán része a jó bor létrehozása, az eladás furfangjait is ki kell tapasztalniuk a gazdáknak. A móriak többsége számára csak kiegészítő jövedelmet jelent, sokan hobbiból töltik idejüket a szőlőben – vélekedik Bozóky úr, aki a családi vállalkozást tíz esztendeje nagytételes értékesítéssel kezdte, de hamarosan kiderült, hogy ebből megélni még lehet valahogy, gyarapodni azonban nem. Ma már bekapcsolódtak a borturizmusba, s gyakorta állnak meg a külföldiekkel tömött buszok a porta előtt. A jó gazdának már nem elég, ha csak bort kínál, emellett jó programokkal is kell szolgálnia. Szakmai vezetést, pinceszert, de szalonnasütést és a közelben lovaglási, kirándulási lehetőséget sem árt biztosítani.A ház közelében található három pincét hamarosan összenyitják, a robusztus mestergerenda feletti tetőtérben szobákat alakítanak ki. Jövőre megnyílik a múzeum, amely az ország egyik legértékesebb magángyűjteményét mutatja be, s lassacskán a borút is formálódik. Minél több pincét szeretnének bekapcsolni a móriak, hiszen akkor jelentenek vonzerőt, ha a messziről jött vendég akár napokig bolyonghat és ízlelgetheti a környék borait, ételkülönlegességeit.– Türelmetlenségre nincs ok – állítja Bozóky. – A francia parasztok könnyen dicsekednek az ősökkel, a több száz éves pince mélyén formálódó anyaggal. Nekünk alig tíz év áll a hátunk mögött az újrakezdés óta. Egy-két nemzedékkel később majd nekünk is lesz mivel előhozakodnunk. A mostani telepítés igazából az unokáknak hoz gyümölcsöt.
Sportszerűtlen? Kemény üzenet: nem kér Izraelből Spanyolország
