Táplálkozás és tudomány

Virághalmy Sarolta
2000. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminc év alatt a hazai átlagéletkor oly mértékben csökkent, hogy emiatt 1990-ig Magyarország lakossága több mint félmillió emberrel csökkent. A népességfogyást kiváltó négy fő ok egyike nem a romló életszínvonal, hanem a helytelen táplálkozás volt – hangoztatta nyitó előadásában Mózsik Gyula, a Pécsi Orvostudományi Egyetem intézetvezető egyetemi tanára a Kaposváron tartott, kilencedik nemzetközi takarmányozási szimpóziumon.– A megoldásban közös az orvosok, az agrárszakemberek, az élelmiszergyártók és a marketinggel foglalkozók felelőssége – mondta a professzor. – A humán táplálkozásban ezért az egészséges és a beteg ember szükségleteit külön értékelve egy olyan minősítési rendszer kidolgozását kell megkezdenünk, amely az egyes szakterületeken átnyúlva, de azokat összekötve hívja fel a figyelmet a hiányosságokra. Ilyen rendszer ma még Európában sem létezik. A mi feladatunk egy jól működő, állandóan megújuló élelmiszer-minősítési konstrukció kidolgozása és elterjesztése lenne. Ezzel a közvetlen előnyökön túl a hazai agráriumnak is sokat segíthetnénk.Babinszky László, a Kaposvári Egyetem Állattudományi Kara Takarmányozástudományi Intézetének vezetője a nemzetközi konferenciáról elmondta: idén a rendezvényen nemcsak az agrárium és a takarmánygyártók képviselői voltak jelen, hanem orvosok és a kereskedelem szereplői is.– Milyen lenne a kívánatos élelmiszer-minőség, a kereskedelem hogyan alakíthatja a fogyasztók ízlésvilágát, az állati takarmányozással hogyan tudjuk az ideális összetételű állati eredetű termékeket előállítani? Ezeket a kérdéseket így együtt most először tárgyalták meg a tudósok. A minőséggel kapcsolatos újabb és újabb gondokat ugyanis csak így oldhatjuk meg – nyilatkozta az intézetvezető, hozzátéve: ezt a szemléletet a kaposvári oktatásba is bevezetik. A takarmányozástanon belül már most hasonló felfogásban oktatják az agrár- és állattenyésztő mérnököket. De a Kaposvári Egyetemen táplálkozástudományi szak bevezetését is tervezik. Ezen a tárgyon belül foglalkoznak majd az átlagos kívánalmaknak megfelelő táplálék előállításával, a sportolók, azaz a szuperterhelt táplálkozási igénnyel élők élelmiszer-szükségleteivel, de a szociálisan elmaradott rétegek táplálkozásával is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.