Harminc év alatt a hazai átlagéletkor oly mértékben csökkent, hogy emiatt 1990-ig Magyarország lakossága több mint félmillió emberrel csökkent. A népességfogyást kiváltó négy fő ok egyike nem a romló életszínvonal, hanem a helytelen táplálkozás volt – hangoztatta nyitó előadásában Mózsik Gyula, a Pécsi Orvostudományi Egyetem intézetvezető egyetemi tanára a Kaposváron tartott, kilencedik nemzetközi takarmányozási szimpóziumon.– A megoldásban közös az orvosok, az agrárszakemberek, az élelmiszergyártók és a marketinggel foglalkozók felelőssége – mondta a professzor. – A humán táplálkozásban ezért az egészséges és a beteg ember szükségleteit külön értékelve egy olyan minősítési rendszer kidolgozását kell megkezdenünk, amely az egyes szakterületeken átnyúlva, de azokat összekötve hívja fel a figyelmet a hiányosságokra. Ilyen rendszer ma még Európában sem létezik. A mi feladatunk egy jól működő, állandóan megújuló élelmiszer-minősítési konstrukció kidolgozása és elterjesztése lenne. Ezzel a közvetlen előnyökön túl a hazai agráriumnak is sokat segíthetnénk.Babinszky László, a Kaposvári Egyetem Állattudományi Kara Takarmányozástudományi Intézetének vezetője a nemzetközi konferenciáról elmondta: idén a rendezvényen nemcsak az agrárium és a takarmánygyártók képviselői voltak jelen, hanem orvosok és a kereskedelem szereplői is.– Milyen lenne a kívánatos élelmiszer-minőség, a kereskedelem hogyan alakíthatja a fogyasztók ízlésvilágát, az állati takarmányozással hogyan tudjuk az ideális összetételű állati eredetű termékeket előállítani? Ezeket a kérdéseket így együtt most először tárgyalták meg a tudósok. A minőséggel kapcsolatos újabb és újabb gondokat ugyanis csak így oldhatjuk meg – nyilatkozta az intézetvezető, hozzátéve: ezt a szemléletet a kaposvári oktatásba is bevezetik. A takarmányozástanon belül már most hasonló felfogásban oktatják az agrár- és állattenyésztő mérnököket. De a Kaposvári Egyetemen táplálkozástudományi szak bevezetését is tervezik. Ezen a tárgyon belül foglalkoznak majd az átlagos kívánalmaknak megfelelő táplálék előállításával, a sportolók, azaz a szuperterhelt táplálkozási igénnyel élők élelmiszer-szükségleteivel, de a szociálisan elmaradott rétegek táplálkozásával is.
Ilyen dögös lesz a Hyundai kompakt villanyautója
