Nyugat-Európában és hazánkban is egyre többen hajlandók magasabb árat fizetni a jó minőségű húsért. A nyírkércsi Baromfi-Coop Kft. a szabadtartásos baromfinevelést szorgalmazza. Bárány László, a társaság ügyvezetője szerint Szabolcs-Szatmárban megfelelők ehhez a feltételek; az alacsony aranykorona értékű földek is jól hasznosíthatók. Az ezzel kapcsolatos terveket aktuálissá tették a Nyugaton kirobbant élelmiszerbotrányok. A szabadtartásos baromfi húsának íze nagyban hasonlít a hajdan nagyanyáink által nevelt csirkééhez, húsának alacsony a zsírtartalma.Az élelmiszerbiztonságot és a minőséget magas szinten kell garantálni a nevelés és a feldolgozás folyamatában. A szabadtartásosan nevelt csirkék fogyasztásának aránya Franciaországban már elérte a harminc, a kacsáknál pedig a tizenöt százalékot.A programban a baromfiakat elkülönített keltetőben keltetik, s a tápot elkülönített keverőüzemben készítik el. A követelmények a keltetésből a késztermék csomagolásáig szigorúak. A Baromfi-Coop Kft. megteremtette az ehhez szükséges feltételeket; s megfelelő nagyságú területtel rendelkező gazdák jelentkezését várja, olyanokét, akik hajlandók az integráció működési feltételeinek eleget tenni.A szabadtartásos baromfinevelés ötvözi a hagyományokat a legkorszerűbb nevelési és minőségi előírásokkal. A Franciaországból importált csirkefajta aránya a hazai állományban lassan növekszik. Napos és előnevelt utódaik kitelepítését már megkezdték. A csirkék kijárhatnak a zöld gyepes területre; de egy ólba négyzetméterenként maximum tizenegy állat telepíthető. A takarmány minimum 75 százaléka gabonafélékből áll, amelynek legalább fele kukorica. Nem tartalmazhat állati fehérjét, állati zsiradékot, antibiotikumokat és hozamfokozókat. A programot elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén kívánják alkalmazni, mintegy negyven-ötven termelőegység létrehozásával.
Otthon start: ezekben a vármegyékben nagy az érdeklődés
