Szíves étrend

Rácz
2001. 02. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szív- és érrendszeri betegségek ma már az egész világon a halálozási statisztika élére kerültek, és hazánk előkelő helyet foglal el a világranglistán. A fő kockázati tényezők régóta ismertek: a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a mozgáshiány, az elhízás, a stressz, valamint a zsírokban, koleszterinben dús étrend az erek és a szív legfőbb ellenségei. Az életmód és a táplálkozás nagyban befolyásolja az életminőséget, s abban is szerepe van, hogy hány évet ér meg valaki.A közelmúltban érdekes kiadvány látott napvilágot a B + V Lap- és Könyvkiadó gondozásában. A Képzett Beteg Könyvek sorozatban Szíves szakácskönyvet kaphat kézbe az olvasó a témát kiválóan ismerő házaspár tollából. Dr. Matos Lajos az Országos Kardiológiai Intézet főorvosa, számos ismeretterjesztő és szakkönyv szerzője. Dr. Lengyel Margit – a társszerző és feleség – dolgozott gyógyszeripari kutatásban, klinikusként, most gyakorló háziaszszonyként jegyzi a könyvet. A Szíves szakácskönyvben az orvostudomány ismereteit és a gyakorló háziasszony mindennapos tapasztalatait felhasználva közérthető módon ismertetik, hogyan lehet gyógyszerek nélkül, akár betegségmegelőzésként is helyesen táplálkozni. S az olvasmányosság sem hiányzik a könyvből. Megtudhatjuk például, az ősember általában igazi gyorsétkezéssel táplálkozott, ám az ókori gyorsbüfé szakácsa más nyersanyagokkal – főként vadhúsokkal – dolgozott, amelyekben sokkal kevesebb zsír volt. S mert nyersen ették a zöldséget, gyümölcsöt, bizonyos ásványokból és C-vitaminból a mai adag sokszorosát vették magukhoz. A XIX. században figyeltek fel a szeszfogyasztás és az szívinfarktus közötti összefüggésre.A kórházi őrzőszobákba infarktus miatt beszállított betegek között voltak súlyos alkoholisták és olyanok, akik egyáltalán nem ittak, viszont igen ritkán került be olyan, aki csak az étkezéshez fogyasztott egy kevés bort. A legújabb felmérések szerint a napi kétszer egy deci bor vagy ennek megfelelő más szeszes ital csökkenti a koszorúér-betegség veszélyét. Az alkohol kissé emeli a hasznos koleszterin – HDL – vérszintjét, gátolja a véralvadásban fontos szerepet játszó vérlemezkék felbomlását, és egyes italok – például a vörösbor – festékanyagai is védő hatásúnak bizonyulnak. Egykor a tokaji bor ott volt a gyógyszerkönyvben, de néhány évtizede kikerült belőle. Tudni kell viszont, hogy szerencsétlen esetben az alkohol kis adagban fogyasztva is súlyos következményekkel járhat: károsítja a májat, és gyorsan tönkreteheti a szívizmot. Ami mindenkinek ajánlható, az a mediterrán étrend, amelynek lényege: sok teljes őrlésű lisztből sütött kenyér, sok nyers zöldség és saláta, sok hal és kevés másfajta hús – az is főleg baromfi –, mindennap gyümölcs.A szerzők szerint nincs varázsszer, csodatabletta, amelynek bevételével az egészséges ételt, életmódot helyettesíthetnénk. A Szíves szakácskönyvben közölt több mint száz ételrecepttel irányt kívánnak mutatni betegeknek és egészségeseknek a helyes táplálkozáshoz. Íme egy menüsor, amelyet egyszerűen elkészíthet bárki, s amely nemcsak ízletes, hanem tápláló és könnyű is.Káposztaleves: 1/2 kis fej káposzta laskára vágva, 1 nagyobb, kockára vágott burgonya, 2 tisztított, karikára vágott sárgarépa, 1/2 csésze szárított paradicsom, 4 csésze zsírtalanított erőleves, 1 csésze víz, zellermag, szemes feketebors, bazsalikom, petrezselyem. A hozzávalókat lassú tűzön főzzük egy órát. Forrón tálaljuk.Andalúz csirke: egy kisebb feldarabolt csirke a bőre nélkül, 2 közepes, apró kockára vágott vöröshagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1/2 csésze sherry vagy édes fehérbor, 1 evőkanál kukoricaliszt, cayenne-bors, majoránna, babérlevél. A csirkedarabokat tegyük lábasba, öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy ellepje. Tegyünk bele 1-2 babérlevelet, s lefedve takaréklángon főzzük. 20 perc múlva tegyük hozzá a hagymát, fokhagymát, majoránnát. Ha a hús már majdnem puha, hozzáöntjük a sherryt, összeforraljuk. A kukoricalisztet kevés hideg vízzel simára keverjük, és a csirkeléhez öntjük. Ha mártássűrűségű (1-2 perc), tálaljuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.