Nem kell a melegkonyhával rendelkező vendéglátó-ipari vállalkozóknak élelmiszer- és ételkezelési tanulmányt készíttetniük, ezt kiválthatják egy formanyomtatvánnyal, amelyet a Gazdasági Minisztériumnál lehet majd beszerezni – tudta meg a Magyar Nemzet.Folyamatban van a vendéglátóipari egységekre vonatkozó európai uniós joganyagnak, az úgynevezett HACCP-minősítésnek a magyarországi átvétele. Ennek értelmében a melegkonyhával rendelkező éttermeknek, vendéglőknek, büféknek erre szakosodott cégekkel élelmiszer- és ételkezelési tanulmányt kell készíttetnük. Ebben többek között azt rögzítik, milyen felszereléssel kell rendelkeznie egy konyhának, hol és hogyan kell tárolni a különböző élelmiszereket. Egy-egy tanulmány elkészítésének költsége több százezer forint. A Fidesz idegenforgalmi mukacsoportja azt javasolta, hogy az élelmiszer- és ételkezelési tanulmányt egy formanyomtatvány segítségével az üzletvezetők ugyanúgy önmaguk dolgozhassák ki, mint az osztályba sorolást. Kovács Ferenc, a munkacsoport vezetője elmondta: a szabályozás felesleges, ugyanis Magyarországon – ellentétben a uniós gyakorlattal – a vendéglátó-ipari egységeket csak szakképzett üzemeltető működtetheti. A vendéglátó-ipari szakközép és szakmunkásképző intézetek tananyagában pedig szerepel az étel- és élemiszer-kezelés – tette hozzá Kovács Ferenc.
Szantho: Magyar’s Brussels Allies Push to Freeze Hungary’s EU Funds
