Kevesebb lehet az éttermi adminisztráció

Blázsovics
2001. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kell a melegkonyhával rendelkező vendéglátó-ipari vállalkozóknak élelmiszer- és ételkezelési tanulmányt készíttetniük, ezt kiválthatják egy formanyomtatvánnyal, amelyet a Gazdasági Minisztériumnál lehet majd beszerezni – tudta meg a Magyar Nemzet.Folyamatban van a vendéglátóipari egységekre vonatkozó európai uniós joganyagnak, az úgynevezett HACCP-minősítésnek a magyarországi átvétele. Ennek értelmében a melegkonyhával rendelkező éttermeknek, vendéglőknek, büféknek erre szakosodott cégekkel élelmiszer- és ételkezelési tanulmányt kell készíttetnük. Ebben többek között azt rögzítik, milyen felszereléssel kell rendelkeznie egy konyhának, hol és hogyan kell tárolni a különböző élelmiszereket. Egy-egy tanulmány elkészítésének költsége több százezer forint. A Fidesz idegenforgalmi mukacsoportja azt javasolta, hogy az élelmiszer- és ételkezelési tanulmányt egy formanyomtatvány segítségével az üzletvezetők ugyanúgy önmaguk dolgozhassák ki, mint az osztályba sorolást. Kovács Ferenc, a munkacsoport vezetője elmondta: a szabályozás felesleges, ugyanis Magyarországon – ellentétben a uniós gyakorlattal – a vendéglátó-ipari egységeket csak szakképzett üzemeltető működtetheti. A vendéglátó-ipari szakközép és szakmunkásképző intézetek tananyagában pedig szerepel az étel- és élemiszer-kezelés – tette hozzá Kovács Ferenc.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.