Fogasderék Alabárdos módra

Rácz Judit
2001. 06. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bor és a művészet jegyében zajlanak a rendezvények a budai várban, Szentendrén és Budafokon szeptember 2–16. között a tizedik budapesti nemzetközi bor- és pezsgőfesztiválon. A Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. által rendezett eseménysorozatban szerepel borkiállítás és -vásár, képzőművészeti kiállítás a bor ünnepe, az ünnep bora témában, lesz boregyetem, jótékonysági borárverés, szüreti felvonulás. Bor és ihlet címmel szeptember 2-án a kongresszusi központban „egy kiállítás képei” elevenednek meg: Budapest legjobb éttermei a legismertebb magyar borászokkal karöltve, tizenkét klasszikus festmény sugallatára alkotják meg ételkölteményeiket. Sorozatunkban a Borok-ízek gálaest főszereplőit mutatjuk be.Abudai vár egyik legszebb történelmi emléke a négyszáz éves középkori palota, amelyben az Alabárdos étterem fogadja vendégeit. Kormányfők, főrendek is megfordulnak itt, feltehetően nemcsak a gyönyörű környezet, a gótikus falak, a korhű berendezés, a márkás porcelánterítékek miatt, hanem a gondosan pőrzött, régi receptek alapján készülő ételkülönlegességek is vonzzák őket. A borfesztivál alapító tagjai közé számít az Alabárdos, amely egyébként Magyarországon a legjobb éttermek tízes listáján szerepel.Az idei borünnep gálaestjére Arthur Georg von Ramberg Ebéd után című festményére komponálták meg ételsorukat, a kép stílusa és mondanivalója egyezik az Alabárdos filozófiájával. Ramberg, a német akadémista festészet jelentős képviselője tökéletes realizmussal örökítette meg vásznán a jelenetet, ahogyan a hősi lovagkor várurai egy lakoma után, hűtött borok és gyümölcsök társaságában, átadják magukat a zenehallgatás élvezetének. Jakabffy László étteremvezető, Kovács Lázár séf, Bicsár Attila séfhelyettes és az Alabárdos csapata a következő menüsorral kelti életre a képet: Az első ételkompozíció a fenyőmagvas vadnyúlpástétom, szegfűszeges hízottkacsa-májjal gazdagítva, tokaji borban áztatott aszalt gyümölcsökkel. A hozzá tartozó bor, az 1999-es, válogatott szüretelésű tokaji furmint a gróf Degenfeld-szőlőbirtokról, a Mézes Mál-dűlőről származik, novemberi szüretből, cukortartalma 70 gramm, 7,5 fokos savtartalmával méltó párja a kacsamájnak. Bárdos Sarolta fiatal borász kezét dicséri a részletekben gazdag nedű, amely körülbelül a háromputtonyos aszúval egyenértékű.A másik ételköltemény a fogasderék tépett csukával, édesvízi rákkal töltve, sóval, borssal, gyömbérrel, fűszeres tárkonymártással, valamint erdélyi kakasvetrece csomborral, kaporral, ifjonti kakasok erényével, széles laskával. A fogashoz és vetrecéhez választott bor, a balatonboglári chardonnay barrique 2000 a Balatonboglári Borászati Rt. terméke, Gádor Dénes főborász munkája. E különleges, hoszszú lecsengésű ital szelíd savérzetű, ezt az ízt jól támogatja a hordó fájának köszönhető fanyarság.Nem kevésbé különleges a következő fogás sem: a pácolt szarvascímer frissen, rostlapon sütve, petrezselymes vargányagombával, villányi vörösboros, szarvasgombás martalékkal. 1999-es villányi Kopár cuvée illik hozzá, amelyet Gere Attila, a Pannon Bormíves Céh tagja, 1994-ben Az Év Borásza címet is elnyert borászmester készített. Testes ez a bor, jól illik a szintén testes ételhez, átlagosnál több cserzőanyaga hallatlan koncentrációt hozott létre az italban, amelyben a finom részletek csak többéves érlelés közben alakulnak ki.A gálaesten valóban megelevenedik a Ramberg-kép: Kovács Lázár séf a helyszínen, frissen süti a szarvascímert, Bitai Andrea és Gönczi Péter gitáron, lanton játszik és énekel.S ha véget ért a borfesztivál, az Alabárdos hagyományaihoz híven az ünnepre komponált különlegességek minden bizonnyal az étlapra kerülnek – minden vendég örömére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.