Fortuna lakomája

Rácz Judit
2001. 06. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bor és a művészet jegyében zajlanak a rendezvények a budai várban, Szentendrén és Budafokon szeptember 2–16. között a tizedik budapesti nemzetközi bor- és pezsgőfesztiválon. A Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. által rendezett eseménysorozatban szerepel borkiállítás és -vásár, képzőművészeti kiállítás a bor ünnepe, az ünnep bora témában, lesz boregyetem, jótékonysági borárverés, szüreti felvonulás. Bor és ihlet címmel szeptember 2-án a kongresszusi központban „egy kiállítás képei” elevenednek meg: Budapest legjobb éttermei a legismertebb magyar borászokkal karöltve, tizenkét klasszikus festmény sugallatára alkotják meg ételkölteményeiket. Sorozatunkban a Borok-ízek gálaest főszereplőit mutatjuk be.Fortuna istenasszony valóban a kegyeibe fogadta a róla elnevezett budai vendéglőt, amely egyedülálló adottságaival és hozzáértő, fantáziadús üzletvezetőivel világhírnevet szerzett magának. Tizenhat méteres mélységben lévő pezsgőpincéjében a vendég maga készítheti el pezsgőjét, s ha nem issza meg azonnal, széfben őrzik számára legközelebbi látogatásáig. Élményszámba mennek a borhoz kapcsolódó rendezvényeik, valamint korhű estjeik, amelyeket színházi szakemberek és történészek segítségével rendeznek. Megidézik a honfoglalás korától a reneszánszon át a szocreál és a gulyáskommunizmus korszakát. Hegedűs Kálmán és Hegedűs Péter üzletigazgatók vezénylik a fesztiválra való készülődést; utóbbi a gálaestek gasztronómiai rendezője is. Feladata nem kisebb, mint hogy összehangolja a hazai gasztronómia és bortermelés művészeinek munkáját a borok és ízek ünnepére. Mert akik a gálaestre megkomponálják, elkészítik, kínálják a festmények ihlette ételsorokat, s akiknek különleges borai pontosan illenek az ételremekekhez, azok a magyar toplistán lévő elismert szaktekintélyek.Szinte természetes, hogy a Fortuna csapata a Fortuna lakomája című pompeji freskót jeleníti meg a bor ünnepén. A vendéglő filozófiája azonos azzal az üzenettel, amelyet a freskótöredék tolmácsol a ma emberének. A kétezer évvel ezelőtt néhány óra alatt hamuval és lávával betemetett városban a „szűzi szerelmesek házában” több gyönyörű freskó található, közöttük ez a kép, amely meghitt lakomát ábrázol. A „főszereplő” természetesen a bor, amelyet rituális, háromlábú asztalon szolgálnak fel értékes üvegedényben.Az istenek lakomájához méltó étel- és italsor összeállítását hosszas gyűjtőmunka előzte meg. Apicius szakácskönyvének, a pompeji ásatásokról szóló művek, istenek képeinek tanulmányozása segítségével született meg a valóban olimposzi lakoma. A főistent idézi az 1999-es évjáratú, kései érlelésű, édes ízvilágú, termőhelyének összes zamatát magában foglaló badacsonyi Zeusz nevű bor, Szeremley Huba alkotása. Ehhez a nedűhöz fügével hizlalt libának a mája, valamint Amaltheia kecskehúsos raguja párosul. Az eredeti ízeket Apicius előírása szerint érik el, a libákat egy hónapon át fügével etetik, hogy májuk átvegye a gyümölcs aromáját, a kecskehúst kecsketejjel és ambróziával ízesítik.1999-es évjáratú egri pinot noirhoz készül a következő két étel. A harmonikus, kerek, gyümölcsös új vörösbor Gál Tibor nevéhez fűződik, az itthon és Olaszországban is elismert borászmester Toscanában dolgozott egy évtizeden át, s ottani tapasztalatait felhasználva készít mediterrán típusú borokat. Babérral övezett báránymáj készül hozzá – Apolló tiszteletére –, valamint datolyás borzselében sült vadkacsa, amelynek ízvilágát fűszerek sokasága domborítja ki.Venust, a szépséget, a tengert idézi a harmadik ételsor. Ennek „alaphangját” 1999-es chateau Vincent brut adja meg, amely Garamvári Vencel (Vinárium Rt.) munkája. Sült kagyló oenogarummal és olajbogyóval töltött rozmaringos lepényhal képviseli a tenger gyümölcseit ezen a lakomán. Pompejiben valaha úgy készült a garum, hogy apró halakat lesóztak, amforákban a napra tettek őket aszalódni, majd levüket többször leszűrve használták ízesítésre. Most „gyorsított eljárással”, szurokfűben megfőzve keltik életre az eredeti ízeket.A lakoma méltó befejezése Fortuna édes bőségeinek élvezete. Nem tévedés, ambrózia is lesz az ételek között kis tallérok formájában, amelyeket csokoládéból készített amforákból lehet kóstolgatni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.