Nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztása legalább olyan ártalmas, mint amilyen hatásos, hiszen károsíthatja az emberi szervezet DNS-állományát, amely akár rák kialakulásához is vezethet – feltételezik amerikai kutatók.A Science című tudományos lapban olvasható tanulmány utal rá: bár korábban napvilágot láttak olyan tudományos eredmények, amelyek szerint a C-vitamin hatásos lehet a rák megelőzésében és kezelésében, ám a legújabb vizsgálatok arra utalnak, hogy a legismertebb vitamin a fémionokhoz hasonlóan károsíthatja a DNS-t, ami később ízületi gyulladások, esetleg rák kialakulásához vezethet.Az amerikai University of Pennsylvania munkatársa, Ian A. Blair legújabb kutatásai felfedték, hogy a C-vitamin képes különféle DNS-romboló kémiai anyagok termelésének fokozására, s az e vegyületek által okozott DNS-mutációkat a tumorok különböző fajtáiban sikerült kimutatni.– Lehetséges, hogy a C-vitamin nem hatásos a rák megelőzésében, mivel legalább annyira káros, mint amilyen hatásos – állítja Blair, hozzátéve, hogy mindez a kutatás jelenlegi fázisában még csak feltevésként kezelendő.A kutatások eddig nem bizonyították egyértelműen, hogy a C-vitamin rákot okozna, így egyelőre nem szükséges a C-vitamin tartalmú gyümölcsöket és zöldségeket kiiktatni az étrendből: segítenek viszont megmagyarázni, hogy a C-vitaminnal kiegészített diéta miért bizonyul hatástalannak a rák leküzdésében.A kutatók mindazonáltal azt javasolják, hogy kerüljük a túl nagy dózisok fogyasztását, hiszen sokan a naponta javasolt 60 milligramm helyett 1000 mg-os, vagy még nagyobb mennyiségben juttatják szervezetükbe. Blair szerint a vizsgálatok üzenete az, hogy az étkezések során nem szabad csupán egy vitaminfélére koncentrálni.
Kocsis Máté megfejtette, miről próbálja elterelni ma a figyelmet Magyar Péter
