Szőlőcukorfüggő a gondolkodás

Grimm Balázs
2001. 06. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amerikai tudósok szerint az agy tanulási és emlékezőképessége nagyban függ a táplálkozási szokásoktól. A fokozott agytevékenység kulcsa ugyanis a szőlőcukor, amelynek hiányában a gondolkodás a köznapi hiedelemmel megegyezően: kimerítő tevékenység.Patkányokon végzett kísérletekkel bizonyította be az amerikai Virginia egyetem kutatócsoportja, hogy a gondolkodás komoly mértékben igénybe veszi az agy kulcsfontosságú részeinek szőlőcukorkészletét, így az étkezések időzítése és minősége döntő fontosságú lehet a tanulási készség fokozásában. A vizsgálatok során az is kiderült, hogy a gondolkodás okozta fáradalmak kipihenése összefüggésben van az életkorral, hiszen az idősebb patkányok esetében a pihent állapot elérése hosszú időt vett igénybe.Bebizonyosodott, hogy a fiatal patkányok agyának szőlőcukor-ellátása csak addig volt megfelelő, amíg az agy által végzett feladatok egyszerűek voltak, ám az idősebb patkányok agyában már azon feladatok is komoly szőlőcukor-ellátási problémákat okoztak, amelyeket a fiatal egyedek agya szőlőcukor-veszteség nélkül oldott meg. A kutatóknak egyértelmű, hogy a szőlőcukor mennyisége az emberek esetében is összefüggésben van a teljesítőképességgel, így megfelelő mennyiségű „üzemanyag” hiányában csökken a gondolkodási és emlékezőképesség.A szénhidrátban gazdag ételekben megtalálható szőlőcukor, amelyet a vér szállít, az agy legfőbb energiaforrása. A tudósok sokáig azt hitték, hogy az agy – hacsak valaki nem éhezik – mindig elegendő szőlőcukorhoz jut, ám kiderült, hogy a gondolkodás következtében a szőlőcukor szintje akár 30–48 százalékkal is csökkenhet az agy érintett területén, miközben a változás a többi területen nem regisztrálható. A kísérlet során az is bebizonyosodott, hogy a teljesítőképesség növelhető szőlőcukor-injekciókkal, így a kutatásokat irányító Paul Gold professzor szerint a felfedezés nyomán fontossá vált az iskolák étrendjének tudományos szempontú áttervezése, amiként az eredmények révén lehetőség nyílik az emberek – korral csökkenő – tanulási készségének és memóriazavarainak magyarázatára is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.