Az egereken és patkányokon végzett kísérletek eredményein felbuzdulva angol kutatók most embereken végzett vizsgálatokkal is próbálják bebizonyítani, hogy a tej segít a szervezetnek a vírusos betegségek és egyéb fertőzések, vagy akár a rák leküzdésében is.Szakértők körében egyre inkább erősödő feltételezés, hogy a tehéntejben megtalálható egyik zsír, a konjugált lenolajsav erősíti az immunrendszert, és segíti a szervezetet a rákos sejtek leküzdésében. A nagy-britanniai Southampton és Reading Egyetemek összefogásával a tudósok most azt vizsgálják, hogy a tej ezen összetevője vajon az emberi testben is alkalmas-e a rákos sejtek burjánzásának csökkentésére. Amerikai tudósok már bebizonyították, hogy a jótékony hatások a patkányok és egerek szervezetében valóban érvényesülnek. A napokban kezdődött vizsgálatok során a konjugált lenolajsav két különböző fajtáját három különböző dózisban adagolják majd hat hónapon keresztül a vizsgált személyeknek annak érdekében, hogy megtudják, mennyi sav van jótékony hatással az immunrendszerre.A három évre tervezett kísérlet alatt a tudósok tejipari szakemberekkel is együtt dolgoznak, hogy a tehenek étrendjét is módosíthassák a lenolajsav helyes fajtáinak, valamint mennyiségének elérése érdekében. Az eddig elvégzett vizsgálatok már jelezték: a sav mennyiségének növeléséhez a legkézenfekvőbb takarmány, a friss fű a legalkalmasabb. A kutatók már most tudni vélik, hogy a lenolajsav csökkenti a vérben található zsírok mennyiségét, ezáltal is hozzájárulva a testben felhalmozódott zsírpárnák lebontásához.
Böröndi Gábor: Magyarország teljes szolidaritást vállal Lengyelországgal
