Csontritkulást okoz a koffein

A koffeintartalmú szénsavas üdítőitalok és a kávé túlzott fogyasztása már fiatalkorban csontritkuláshoz vezethet – állítják amerikai kutatók. A bajt tetőzi – teszik hozzá –, hogy a fiatalok világszerte megfeledkeznek az egyik legegészségesebb italról: a tejről.

Munkatársunktól
2001. 08. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

- Tudomány -

Az amerikai Creighton Egyetem Oszteoporózis Kutató Központjának (CUORC) szakemberei bebizonyították: a szénsavas üdítőitalokban található koffein elvonja a csontrendszerből a kalciumot – olvasható egy egészségügyi szaklap hasábjain. Kiderült ugyanis, hogy a különféle kólákat és egyéb szénsavas üdítőitalokat fogyasztók szervezete fokozott mennyiségben választja ki a csontok e létfontosságú összetevőjét a vizeleten keresztül. Az intézet munkatársai szerint mindez egyre növekvő problémaforrásként különösen a fiatalok körében jelentkezik, akik tendenciózusan egyre több üdítőt, ugyanakkor egyre kevesebb kalciumban gazdag tejet fogyasztanak.
A jelenség a világ többi országában, így hazánkban sem ismeretlen, sőt még a fejlődő országok fiataljai is egyre több kólát isznak – ha tehetik. Robert Heaney és Karen Rafferty, a CUORC kutatói a frissítők emberi szervezetre gyakorolt hatásait kereső vizsgálataik során jutottak el következtetésükhöz: a koffeintartalmú szénsavas frissítőket fogyasztó harmincfős csoport tagjainak vizeletében ugyanis jelentékenyen megnövekedett a kalcium mennyisége. Később az is kiderült, hogy a kalciumvesztésért az üdítők gyakori összetevői, a foszfor- és a citromsav nem okolhatók, csak a koffein. A Brit Dietetikai Szövetség szóvivője szerint már napi négy doboz kóla jelentősen fokozza a fiatalkori csontritkulás kockázatát.
– Ám a koffein miatt nemcsak a kólákkal kell vigyázni, hanem a kávéval, a keserű csokoládéval is – tette hozzá. A szénsavas üdítőitalok rontják a fogakat, hozzájárulnak az elhízáshoz, és most kiderült, csontproblémákat okozhatnak.

Friss gyümölcs a dohányfüst ellen. Egy brit egyetem orvosa szerint a friss gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztása segíthet a nem dohányzóknak a passzív dohányzás okozta hatások leküzdésében. A Dundee University munkatársa, dr. Ruoling Chen ugyanis azt állítja, hogy a C-vitamint nagy mennyiségben tartalmazó ételek meg tudják védeni a tüdőt a dohányfüstben található káros anyagoktól, mi több, visszájára fordíthatják a dohányzás kiváltotta káros folymatokat. A cigarettafüst nagy reakcióképességű vegyületekből álló összetevői, az oxidánsok pusztítani kezdik ugyan a légzőszerv sejtjeit a belégzés után, de a zöldségekben és gyümölcsökben előforduló antioxidánsok semlegesítik ezt a hatást – állítja dr. Chen, aki kollégáival most azt próbálja kideríteni, hogy az antioxidáns vegyületek vajon képesek-e segíteni a tüdőfunkciók újraindításában. (G. B.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.