- Tudomány -
Az amerikai Creighton Egyetem Oszteoporózis Kutató Központjának (CUORC) szakemberei bebizonyították: a szénsavas üdítőitalokban található koffein elvonja a csontrendszerből a kalciumot – olvasható egy egészségügyi szaklap hasábjain. Kiderült ugyanis, hogy a különféle kólákat és egyéb szénsavas üdítőitalokat fogyasztók szervezete fokozott mennyiségben választja ki a csontok e létfontosságú összetevőjét a vizeleten keresztül. Az intézet munkatársai szerint mindez egyre növekvő problémaforrásként különösen a fiatalok körében jelentkezik, akik tendenciózusan egyre több üdítőt, ugyanakkor egyre kevesebb kalciumban gazdag tejet fogyasztanak.
A jelenség a világ többi országában, így hazánkban sem ismeretlen, sőt még a fejlődő országok fiataljai is egyre több kólát isznak – ha tehetik. Robert Heaney és Karen Rafferty, a CUORC kutatói a frissítők emberi szervezetre gyakorolt hatásait kereső vizsgálataik során jutottak el következtetésükhöz: a koffeintartalmú szénsavas frissítőket fogyasztó harmincfős csoport tagjainak vizeletében ugyanis jelentékenyen megnövekedett a kalcium mennyisége. Később az is kiderült, hogy a kalciumvesztésért az üdítők gyakori összetevői, a foszfor- és a citromsav nem okolhatók, csak a koffein. A Brit Dietetikai Szövetség szóvivője szerint már napi négy doboz kóla jelentősen fokozza a fiatalkori csontritkulás kockázatát.
– Ám a koffein miatt nemcsak a kólákkal kell vigyázni, hanem a kávéval, a keserű csokoládéval is – tette hozzá. A szénsavas üdítőitalok rontják a fogakat, hozzájárulnak az elhízáshoz, és most kiderült, csontproblémákat okozhatnak.
Friss gyümölcs a dohányfüst ellen. Egy brit egyetem orvosa szerint a friss gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztása segíthet a nem dohányzóknak a passzív dohányzás okozta hatások leküzdésében. A Dundee University munkatársa, dr. Ruoling Chen ugyanis azt állítja, hogy a C-vitamint nagy mennyiségben tartalmazó ételek meg tudják védeni a tüdőt a dohányfüstben található káros anyagoktól, mi több, visszájára fordíthatják a dohányzás kiváltotta káros folymatokat. A cigarettafüst nagy reakcióképességű vegyületekből álló összetevői, az oxidánsok pusztítani kezdik ugyan a légzőszerv sejtjeit a belégzés után, de a zöldségekben és gyümölcsökben előforduló antioxidánsok semlegesítik ezt a hatást – állítja dr. Chen, aki kollégáival most azt próbálja kideríteni, hogy az antioxidáns vegyületek vajon képesek-e segíteni a tüdőfunkciók újraindításában. (G. B.)
Ezek most a legnépszerűbb nem nullkilométeres, de újszerű autók
