Budafoki városháza

–
2001. 10. 14. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budafok-Tétény fő közigazgatási épületének története 1926-ban kezdődött, amikor egy belügyminiszteri rendelet rendezett tanácsú várossá minősítette a mai XXII. kerületet. Ezzel a régi Kossuth utcai községháza már nem volt elegendő az új és egyre bővülő lakossági feladatok ellátására. Szerencsére éppen ekkortájt zajlott egy külföldi kölcsönakció, amibe Budafok is bekapcsolódott. Miután a pénz az építkezésre előállt, már csak a helyet kellett kijelölni az új intézmény számára. Az akkori piactéren fekvő szappangyári épületek alkalmasnak mutatkoztak a feladat betöltésére.
Az úgynevezett Brázay-gyár területe a XIX. század végén még beépítetlen volt. Föllendítéséhez a gyártelepítés nagymértékben hozzájárult. Az ide épített két gyárépület hasonló méretű magasföldszintes ház volt. Az egyszerű architektúrájú épületek sivárságát oldotta a homlokzatok függőleges falsávokkal való tagolása.

A környék 1915-ben felértékelődött, mivel akkorra a terület megközelítése is rendeződött. A gyárat Brázay Kálmán fűszerkereskedő alapította, s híressé a Brázay-féle sósborszesz tette. Miután a cég 1926-ban a fővárosba költözött, a gyár területét felajánlotta a városnak. A település vezetősége úgy döntött, hogy a házak átépítéséből alakítja ki a városháza épületét, melynek tervezésével Barthó Lajost bízták meg. Barthó tervei szerint a két épületre azonos magasságú és architektúrájú emeletet húztak, s a volt gyár budafoki fióktelepének épületeit beillesztették a készülő városházába. Az összekötő keresztszárny tornyokkal szegélyezett magas-tetős középpontjába pedig a közgyűlési terem került. Az 1929-ben megválasztott közgyűlés már itt tartotta első ülését, s a helyi képviselő-testület tanácskozásainak ma is a díszterem ad otthont.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.