időjárás 19°C Árpád 2023. március 31.
logo

Az MSZP mégis elmegy a T. Házba

Pásztor Zoltán
2002.02.26. 00:00

A szocialista képviselők korábbi szándékukkal ellentétben részt vesznek az Országgyűlés mai, a választások előtti utolsó plenáris ülésen, az SZDSZ ugyanakkor csak a napirendi szavazáson lesz jelen, utána kivonul. Az MSZP frakciója úgy döntött: ismét megakadályozzák a médiatörvény EU-jogharmonizációs módosítását.

Ma tartja az Országgyűlés a parlamenti ciklus utolsó ülését. A képviselők egyebek mellett döntenek a 2012-es budapesti olimpia megrendezésének támogatásáról szóló határozati javaslatról, és amennyiben a jelenlévők négyötöde megszavazza a házszabálytól való eltérést, a médiatörvény EU-jogharmonizációs módosítását is megtárgyalhatják, sőt el is fogadhatják. A médiatörvény módosítása többször szerepelt már a parlament napirendjén, azonban a kétharmados többséget igénylő változtatást az MSZP és az SZDSZ mindig megakadályozta. Az indítvány ismételt tárgyalása azután vetődött fel, hogy a szocialisták tiltakozva amiatt, mert szerintük fideszes politikusok, és maga a miniszterelnök is hazaárulónak nevezte őket a kedvezménytörvény kapcsán kialakult parlamenti vitában, bejelentették: nem vesznek részt a parlament munkájában.
Az MSZP-frakció úgy döntött: a szocialisták részt vesznek az Országgyűlés keddi ülésén, ám nem szavazzák meg a napirendet és a médiatörvény módosításának a házszabálytól eltérő módon való tárgyalását – mondta a képviselőcsoport tegnapi tanácskozása után Nagy Sándor frakcióvezető. Megtudhattuk azt is: visszavonják a Mindennapi kenyerünk… (Ahogyan élünk) című politikai vitanapra tett kezdeményezésüket. Végig ott lesznek ugyanakkor a plenáris ülésen, és „megakadályozzák, hogy esetleg olyan döntés szülessék, amely az ország kárára vagy a demokrácia sérelmére válna”. Nagy Sándor ismét azt hangsúlyozta: azt várták, hogy a „hazaárulózásért” a legnagyobb kormánypárt bocsánatot kér tőlük és választóiktól, ám ez nem történt meg. Úgy vélik azonban, „az Országgyűlés méltósága előbbre való, mint a sérelem”. Nagy Sándor elmondta azt is: az ülésen kötelezővé teszik az MSZP tagjai számára a részvételt.
Pető Iván, a SZDSZ ügyvivője bejelentette: pártjának képviselői a parlamenti ciklus utolsó ülésnapján csak a napirendi szavazáson vesznek részt, ha a „hazaárulózás” miatt a vezető kormánypárt nem követi meg az ellenzéket.
Áder János házelnök a házbizottság múlt heti ülése után azt mondta: ha az MSZP-frakció mégis részt vesz a plenáris ülésen, de nem szavazza meg a házszabálytól való eltérést, akkor nincs értelme elkezdeni az előterjesztés tárgyalását.
Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy az MSZP frakciója csak azért vesz részt az Országgyűlés mai ülésén, hogy megakadályozza az EU-csatlakozás szempontjából fontos médiatörvény elfogadását – olvasható a Fidesz képviselőcsoportjának közleményében. A dokumentum leszögezi: az MSZP-frakció döntésével „feltette a koronát” arra az obstrukciós magatartására, amelyet az Országgyűlés 1998-as, második plenáris ülése óta tanúsít.
*
Újabb miniszterjelöltjét mutatta be tegnap Keszthelyen Medgyessy Péter. Az MSZP kormányfőjelöltje közölte, hogy az egészségügyi és szociális tárcát Csehák Juditnak szánja.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.