Fokozatos árkiegyenlítődés

Egy tegnap bemutatott tanulmány szerint Magyarország közeljövőben bekövetkező európai uniós tagsága nem okoz élelmiszer-inflációs hatást: a termelői árak ugyanis már az EU-szint közelében mozognak, a kiskereskedelmi árak kiegyenlítődése pedig előreláthatólag évtizedes folyamat lesz.

Barát Mihály
2002. 02. 08. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem várható, hogy Magyarország európai uniós tagsága miatt egy csapásra megszűnnének hazánk és az uniós országok közötti különbségek az élelmiszerek fogyasztói árának tekintetében, inkább fokozatos árkiegyenlítődésre kell számítani – derül ki abból a háttértanulmányból, amit tegnap mutattak be a szerzők a Magyar Nemzeti Bankban.
A hazai mezőgazdasági termelői árakkal kapcsolatban a tanulmány szerint megállapítható, hogy – a fogyasztói árindex alakulása szempontjából meghatározó körben – a kilencvenes évek végére azok már megközelítették az európai országok árszintjét. Az elemzésből például kitűnik: a vágósertés termelői ára az utóbbi években elérte az EU átlagos szintjét, sőt, tavaly óta meg is haladja azt.
Jóval nagyobb különbségek mutatkoznak az élelmiszerek fogyasztói árában: a hazai árszint az EU átlagához képest 40-50 százalékkal, a kevésbé fejlett tagállamokhoz képest pedig 25-40 százalékkal marad el. A nagy eltérések oka, hogy az élelmiszerek árában jelentős a forgalomba nem kerülő tényezők – így például a munkabér – súlya, illetve az egyéb helyi tényezők – fogyasztói preferenciák különbsége, romlandóság – szerepe: ennek következtében a szegényebb országokban olcsóbbak az élelmiszerek. Az átlagos árszinten belül kiemelkedő különbség figyelhető meg a húsfélék és a zöldség, gyümölcs tekintetében, ám kisebb a differencia a tejtermékek és a tojás esetében. Önmagában az EU-csatlakozás miatt – a tanulmány szerint – nem fognak változni a hazai élelmiszerárak: csökkenni fog ugyan a különbség a magyar és az uniós árak között, de nem pár éves, hanem évtizedes időtávon, az általános fejlettségi szint felzárkózásával arányosan. A tanulmány ezzel kapcsolatban rávilágít: az EU-n belül is jelentős árkülönbségek figyelhetők meg egyes élelmiszerek esetében, ami csak hosszú távon mérséklődhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.