időjárás 17°C Árpád 2023. március 31.
logo

Röviden

–
2002.02.16. 00:00

Árvízvédelmi készültség
Tegnap délben első fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tisza Vásárosnamény és Tokaj közötti szakaszán, valamint a Túr mentén a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság. A készültséget a folyó vízgyűjtőjében lehullott csapadék mennyisége miatt kellett érvénybe léptetni. A vízállás ekkor Tokajnál 631 cm volt, a tetőzés az előrejelzések szerint február 18-án 700 cm-nél várható. (D. M.)

Elítéltek egy olasz vadászt
Ötszázezer forintos pénzbüntetésre ítélte pénteken a Szegedi Városi Bíróság azt az olasz vadászt, aki tavaly augusztusban fokozottan védett madarat, egy cigányrécét lőtt a szegedi Fehér-tavon; az ítélet nem jogerős. (MTI)

Fogdába vágyott
Egy pécsi belvárosi üzletben egy férfi tegnap annyit közölt a pénztárossal, hogy ez egy rablás, és azonnal hívja a rendőrséget. A kihallgatás során a tettes elmondta, hogy nem akart rabolni, csupán a fogda éjszakai biztonságára vágyott, hiszen nem tudott hol aludni, és már nagyon éhes volt. A rendőrség a férfit elengedte, hiszen nem követett el bűncselekményt. (F. G.)

Aknamentesítés a horvát határon
A beremendi határátkelő mellett, a horvát oldalon avartűz következtében egy akna fölrobbant csütörtökön. A horvátok ezért aknamentesítésbe kezdenek, mert a közelgő mezőgazdasági szezon miatt veszélyessé vált a mezei munka. (F. G.)

Lopott gépkocsit foglaltak le
Egy 25 éves horvát és egy 27 éves lengyel állampolgár próbálta lopott autóval átlépni a horvát–magyar határt a Somogy megyei Barcsnál csütörtök este. Az útlevélkezelő gyanúsnak találta a két fiatalembert, mivel a gépjármű francia papírokkal és rendszámmal rendelkezett. Kisebb vizsgálódás után kiderült, hogy a Mitsubishi Pajero típusú terepjáró alvázszámát átütötték, miután tavaly ellopták az ausztriai Ingolstadtból. A két fiatalember jelenleg őrizetben van a barcsi kapitányság fogdájában, a személygépkocsit lefoglalták. (F. G.)

Tűz pusztított a baromfitelepen
Mintegy tízmillió forintra becsült kárt okozott az a tűz, amelyben tegnap hajnalban leégett egy csirketelep a Bács-Kiskun megyei Kecel melletti Imrehegyen. A 640 négyzetméter alapterületű, palával fedett épület már teljes terjedelmében égett, amikor a tűzoltók a helyszínre érkeztek. Rövid idő alatt eloltották a lángokat, ám a tűzben így is hétezer egykilós csirke pusztult el. (MTI)

Harry Potter kitiltva
Kitiltották Harry Pottert az Egyesült Arab Emírségekből. A sivatagi állam hatóságai összesen 26 könyvet töröltettek a magániskolák tantervéből, köztük van a Harry Potter és a bölcsek köve, J. K. Rowling munkája. Az Al-Hajat című lap szerint az oktatásügyi minisztérium azért határozott így, mert a szóban forgó művek „olyan írásos vagy képi anyagot tartalmaznak, amelyek sértik az iszlám értékeket”. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.