időjárás 16°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Védőbeszédek a Tocsik-perben

Szenvedi Zoltán
2002.02.23. 00:00

Védence felmentését kérte Jován László, a Tocsik-perben csalással vádolt jogásznő védője a Fővárosi Bíróságon tegnap előadott védőbeszédében. Birkás Miklós a másodrendű vádlott Liszkai Péter, az ÁPV Rt. egykori főjogtanácsosa védelmében elmondott beszédében hangsúlyozta: nem keletkezett a vagyonkezelőnél kár, hanem éppenhogy megtakarítás, így nincs is miről beszélni, ezért azt indítványozta a bíróságnak, hogy bűncselekmény hiányában mentsék fel védencét.
Ismeretes: a csalással vádolt Tocsik Márta az ÁPV Rt. külső tanácsadójaként 804 millió forintos sikerdíjat kapott azért, mert alkufolyamat során nyolcmilliárd forinttal csökkentette az önkormányzatok belterületi földekkel kapcsolatos követeléseit.
Jován László azt hangsúlyozta: a jogásznő nem tévesztette meg a belterületi földek ügyében az ÁPV Rt.-t, és érdemi munkát végzett. Az érdemi munka pedig ez esetben maga az önkormányzatok képviselőivel lefolytatott tárgyalás, alkudozás és az így elért megegyezés volt.
Jován László azzal kapcsolatban, hogy védence a Vektor Rt. által összegyűjtött adatokat használta, elmondta: Tocsik Márta el tudta dönteni, mik a bizonyító erejű, például közjegyző, könyvvizsgáló által hitelesített iratok, amelyeket alapul lehet venni az alku során.
A sikerdíj tízszázalékos mértéke piacgazdasági körülmények között nem kérdőjelezhető meg – szögezte le a védő.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.