Július elsejétől fellélegezhet a hazai gombaipar, ekkortól ugyanis újabb uniós exportkvóta, és hozzá kapcsolódva kedvezményes, 2,6 százalékos vámtarifa áll az ágazat rendelkezésére, bár az is előfordulhat, hogy a külügyi és az agrártárca tárgyalásainak eredményeképp az EU eltöröl minden kvótát és vámot a friss csiperkegomba exportjára vonatkozóan. A régi kvóta (8800 tonna) február közepén kimerült, azóta 12,8 százalékos védővám mellett szállítunk az unióba, ami mintegy 150 millió forint veszteséget jelent a hazai gombatermelőknek – nyilatkozta lapunknak Győrfi Júlia, a Szent István Egyetem témában jártas adjunktusa.
Kiemelte, hogy a két illetékes tárca többek közt azért kezdeményezte a tárgyalásokat, mert a hazai gombatermelők sérelmezték, hogy 2001-től a legnagyobb vetélytársnak számító lengyel gomba esetében az EU eltörölt minden kvótát és a vámot, amivel a lengyelek közel 20 százalékos árelőnybe kerültek velünk szemben. Előrelépés egyébként történt már e területen 2000-ben, amikor eltörölték a magyar termesztett laskagombára vonatkozó vámot, igaz, a termékre nem vonatkozott kvóta.
Tavaly a friss termesztett csiperkéből származó export 19,84, a laskagombából 3,2, míg a becsírázott csiperkekomposztból és gombacsírából származó bevétel 4,2 millió dollárt hozott. A frissgomba-export fő piaca Ausztria és Németország, előbbibe az exportgomba 40, utóbbiba 30 százaléka kerül. Az exportpiacokon összesen 18 200 tonna gomba került értékesítésre, amelyből 16 700 tonna volt a csiperke. Érdekesség, hogy gyűjtött (vadon termő) gombát is exportálunk, tavaly 378 tonna vargánya és 22 tonna rókagomba került külföldi piacokra, 1,6 millió dollár értékben.
A szakember elmondta, tíz év alatt meghétszereződött a hazánkban termelt gomba mennyisége, tavaly óvatos becslések szerint összesen 38 ezer tonna gomba termett. A mennyiség 92-93 százaléka csiperke-, 6-7 százaléka pedig laskagomba. A termelési ugrás ellenére az egy főre eső hazai gombafogyasztás csupán 1,9 kilogramm, ami évek óta stagnálást mutat. A fogyasztásban a friss és a konzervgomba egyaránt szerepel, az viszont sajnálatos, hogy az elfogyasztott gombakonzervek 48 százaléka kínai importból származik, tavaly például 547 tonna kínai gombakonzerv érkezett Magyarországra. Ugyanakkor a hazai üveges (kész) gombakonzervet az unió 18,4 százalékos vámmal sújtja, amelyet még 100 kg töltősúly után 222 euró védővám is terhel. A félkész (hordós) gombára 9,6 százalék vámot és ugyancsak 100 kg töltősúlyként 191 euró büntetővámot vetnek ki. Ilyen feltételek mellett a magyar gombakonzerv teljesen versenyképtelen az EU piacain. Ezért nem véletlen, hogy tavaly 166 tonna konzervet exportáltunk elsősorban Cseh- és Észtországba, Szlovákiába és Romániába.
Megszületett a magyar Da Vinci-kód?
