Szabad lesz a gombaexport?

Amennyiben sikerrel járnak a külügyi és az agrártárca tárgyalásai, akkor az EU július elsejétől eltörölheti a friss csiperkegombára vonatkozó kvótánkat és a vámot is, és mennyiségi korlátozás nélkül szállíthatunk gombát a tagországokba.

Nagy Ottó
2002. 04. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július elsejétől fellélegezhet a hazai gombaipar, ekkortól ugyanis újabb uniós exportkvóta, és hozzá kapcsolódva kedvezményes, 2,6 százalékos vámtarifa áll az ágazat rendelkezésére, bár az is előfordulhat, hogy a külügyi és az agrártárca tárgyalásainak eredményeképp az EU eltöröl minden kvótát és vámot a friss csiperkegomba exportjára vonatkozóan. A régi kvóta (8800 tonna) február közepén kimerült, azóta 12,8 százalékos védővám mellett szállítunk az unióba, ami mintegy 150 millió forint veszteséget jelent a hazai gombatermelőknek – nyilatkozta lapunknak Győrfi Júlia, a Szent István Egyetem témában jártas adjunktusa.
Kiemelte, hogy a két illetékes tárca többek közt azért kezdeményezte a tárgyalásokat, mert a hazai gombatermelők sérelmezték, hogy 2001-től a legnagyobb vetélytársnak számító lengyel gomba esetében az EU eltörölt minden kvótát és a vámot, amivel a lengyelek közel 20 százalékos árelőnybe kerültek velünk szemben. Előrelépés egyébként történt már e területen 2000-ben, amikor eltörölték a magyar termesztett laskagombára vonatkozó vámot, igaz, a termékre nem vonatkozott kvóta.
Tavaly a friss termesztett csiperkéből származó export 19,84, a laskagombából 3,2, míg a becsírázott csiperkekomposztból és gombacsírából származó bevétel 4,2 millió dollárt hozott. A frissgomba-export fő piaca Ausztria és Németország, előbbibe az exportgomba 40, utóbbiba 30 százaléka kerül. Az exportpiacokon összesen 18 200 tonna gomba került értékesítésre, amelyből 16 700 tonna volt a csiperke. Érdekesség, hogy gyűjtött (vadon termő) gombát is exportálunk, tavaly 378 tonna vargánya és 22 tonna rókagomba került külföldi piacokra, 1,6 millió dollár értékben.


A szakember elmondta, tíz év alatt meghétszereződött a hazánkban termelt gomba mennyisége, tavaly óvatos becslések szerint összesen 38 ezer tonna gomba termett. A mennyiség 92-93 százaléka csiperke-, 6-7 százaléka pedig laskagomba. A termelési ugrás ellenére az egy főre eső hazai gombafogyasztás csupán 1,9 kilogramm, ami évek óta stagnálást mutat. A fogyasztásban a friss és a konzervgomba egyaránt szerepel, az viszont sajnálatos, hogy az elfogyasztott gombakonzervek 48 százaléka kínai importból származik, tavaly például 547 tonna kínai gombakonzerv érkezett Magyarországra. Ugyanakkor a hazai üveges (kész) gombakonzervet az unió 18,4 százalékos vámmal sújtja, amelyet még 100 kg töltősúly után 222 euró védővám is terhel. A félkész (hordós) gombára 9,6 százalék vámot és ugyancsak 100 kg töltősúlyként 191 euró büntetővámot vetnek ki. Ilyen feltételek mellett a magyar gombakonzerv teljesen versenyképtelen az EU piacain. Ezért nem véletlen, hogy tavaly 166 tonna konzervet exportáltunk elsősorban Cseh- és Észtországba, Szlovákiába és Romániába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.