időjárás 18°C Paszkál 2022. május 17.
logo

A Vatikán elégedett Ukrajnával

MTI
2002.06.24. 23:00

Elégedett a Vatikán az ukrajnai vallásszabadság helyzetével – jelentette ki hétfőn Kijevben Jean-Louis Tauran, a Szentszék államközi kapcsolatainak vezetője. Az ukrán diplomácia vezetőjével, Anatolij Zlenkóval folytatott megbeszélése után tartott közös sajtótájékoztatón a vatikáni külügyminiszter emlékeztetett a Szentszék és Ukrajna által egyaránt tisztelt közös értékekre, amelyek a béke és a népek közötti megértés felé vezető út alapkövét jelentik. Ukrajnában a vallási közösségeket elismerik, tiszteletben tartják. Ahol a hívők érzik, hogy elismerik őket, szívesen működnek közre a társadalom fejlesztésében – mutatott rá Jean-Louis Tauran, kiemelve, hogy Európa egysége elképzelhetetlen a közös – így a keresztény – értékek nélkül.
Anatolij Zlenko a hivatalos Kijev elégedettségét fejezte ki a Vatikán és Ukrajna között kialakuló gyümölcsöző politikai párbeszéd kapcsán, amelynek II. János Pál pápa tavalyi látogatása adott lendületet. Emlékeztetett, hogy 2001 decembere óta folynak kétoldalú politikai konzultációk, amelyeknek következő fordulóját idén őszre tervezik.
A vatikáni külügyminiszter, aki június 28-ig tartózkodik hivatalos látogatáson Ukrajnában, részt vesz II. János Pál pápa szobrának felavatásán az Apostoli Szentszék kijevi nagykövetségén. Jean-Louis Tauran elutazik Lembergbe is, ahol találkozik Ljubomir Huzar bíborossal, az ukrajnai görög katolikus egyház, valamint Marian Javorszkij bíborossal, a római katolikus egyház fejével.