időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Bin Laden ismét üzent

Hírösszefoglaló
2002.06.23. 23:00

Oszama bin Laden és helyettese életben van, egészségesek, és az általuk vezetett al-Kaida-hálózat készen áll újabb amerikai célpontok megtámadására. Ezt Bin Laden szóvivője mondta azon a magnókazettán, amelyet az al-Dzsazíra hírtelevízió tegnap hozott nyilvánosságra.

Szulejman Abu Gait, a terrorista vezér kuvaiti születésű szóvivője kijelentette, hogy Bin Laden egészséges, és a betegségéről, valamint a megsebesüléséről szóló hírek alaptalanok. Hozzáfűzte, hogy ez igaz az al-Kaida vezetőinek 98 százalékára, ők is épek és egészségesek, és tökéletesen ellátják feladataikat. Közölte, hogy az al-Kaida felkészült annak idején az Egyesült Államok által indított afganisztáni háborúra, így katonai, biztonsági, gazdasági és tájékoztatási hálózata sértetlen maradt. Hangsúlyozta, hogy az al-Kaida továbbra is képes fenyegetni Amerikát, és végre is tudja hajtani fenyegetéseit. Utalva az Egyesült Államokban közelmúltban elhangzott, terrorakciók veszélyére figyelmeztető felhívásokra, megerősítette, hogy merényleteket fognak végrehajtani, és a megfelelő módszert, időpontot, helyszínt jól kiválasztják. Elmondta azt is, hogy az al-Kaida jelenleg új célpontokat figyel meg és derít fel az Egyesült Államokban, és nem túl hosszú időn belül csapást mér rájuk. Baljóslatúan hozzáfűzte: a következő napokban és hónapokban az egész világ megbizonyosodhat arról, hogy ezek az állítások igazak. A katari székhelyű al-Dzsazíra, amely a múltban többször sugározta Bin Laden és parancsnokai videokamerával rögzített beszédjeit, azt állította, hogy a magnókazettát Bin Laden szóvivőjétől kapta.
Az újabb üzenetről beszámoló AP amerikai hírügynökség megjegyezte: az egyelőre nem világos, hogy mikor készült a hangfelvétel, és miként jutott hozzá az al-Dzsazíra. A tartalmából ítélve azonban nem túl régen rögzíthették a beszédet, ugyanis Szulejman Abu Gait egyebek között azt mondta, hogy a tunéziai Dzserba szigetén egy zsinagóga ellen áprilisban végrehajtott merényletért is az al-Kaida vállalja a felelősséget. Az al-Dzsazírában tegnap elhangzott megjegyzésekhez hasonlóak napok óta olvashatóak az internet egy arab nyelvű weblapján. A magnókazettára felvett szöveg és az internetes portálon olvasható, valószínűleg Bin Laden szóvivőjétől származó írás egyes mondatai és kijelentései teljes mértékben azonosak. A szóvivő mindkét esetben közölte, hogy Oszama bin Laden hamarosan televíziós beszéddel fordul a világ muzulmánjaihoz.
Az Egyesült Államok lakosságának négyötöde úgy hiszi, hogy a tavaly szeptember 11-i terrormerényletek fő felelősének tartott Oszama bin Laden még mindig életben van. Ez derült ki abból a közvélemény-kutatásból, amely a CNN amerikai hírtelevízió és a Time magazin megbízásából június 19–20-án készült. A megkérdezettek 78 százaléka gondolja úgy, hogy a terroristavezér még mindig él. Az amerikaiak csaknem fele (47 százaléka) azt gondolja: addig nem lehet az Afganisztánban bujkáló terroristák felett aratott győzelemről beszélni, amíg nem fogják el Bin Ladent.
A válaszadók 23 százaléka úgy véli, hogy az Egyesült Államok afganisztáni háborúja sikeres volt. Ez az arány jelentős csökkenést takar januárhoz képest, amikor is a lakosságnak még 48 százaléka tartotta sikeresnek a katonai beavatkozást. A felmérés eredménye szerint az amerikaiak több mint fele, 57 százaléka attól fél, hogy július 4-én, a függetlenség napján újabb támadást hajtanak végre terroristák az Egyesült Államok területén. A megkérdezettek 13 százaléka nagyon valószínűnek tartja, hogy újabb terrorcselekedet következik be. A Time legfrissebb, ma utcára kerülő számában ismertetett közvélemény-kutatásban a palesztin–izraeli válságról is megkérdezték az embereket. A válaszadók 40 százaléka támogatásáról biztosította a független palesztin állam megteremtésének gondolatát, 35 százaléka viszont elvetette. Ugyanakkor 40 százalékuknak az volt a véleménye, hogy a palesztin állam létrehozása csak tovább bonyolítja a béke megteremtésének feladatát a Közel-Keleten. A megkérdezettek 66 százaléka egyébként azt gondolja, hogy George W. Bush amerikai elnöknek saját béketervvel kell előrukkolnia a közel-keleti helyzet rendezésének érdekében.
A közvélemény-kutatás során 1003 személyt faggattak ki, a felmérés hibaküszöbe plusz-mínusz 3,1 százalék – derül ki az AFP jelentéséből.
***
Átengedett terroristák? Amerikai kormányzati tisztviselők ismét azzal vádolták pénteken Iránt és Irakot, hogy átengedték területükön az al-Kaida terrorszervezet Afganisztánból hazamenekülő arab tagjait. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter újságíróknak kijelentette, hogy az iráni kormány segített Afganisztánból menekülő terroristáknak, miután az Egyesült Államok megindította háborúját az al-Kaida és legfőbb támogatója, a tálib rendszer ellen. Irán menedékül szolgált egyes, Afganisztánból távozott terroristáknak, és megengedte, hogy terroristák és támogatóik átutazzanak Iránon – hangoztatta Rumsfeld. Az al-Kaida egyik vezetője, a jordániai származású Abu Muszab Zargavi is azok között van, akikről azt gyanítják, hogy Iránban bujkál. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.