időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Homályos honvédségi ügylet

Kis Ferenc
2002.06.25. 23:00

Egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen okból titkosíttatta az MSZP-vezetésű honvédelmi tárca a német hadsereg által leselejtezett tehergépjárművek megvásárlására vonatkozó adatokat. Simicskó István (Fidesz) szerint a haderőreform céljaival ellentétes az ügylet, míg Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a gyors döntést a német fél sürgetésével indokolta.

Nem járult hozzá a zárt ülésen való tárgyaláshoz az MSZP–
SZDSZ többség, így Simicskó István, a honvédelmi bizottság fideszes alelnöke a nyilvánosság előtt beszélt arról, hogy a honvédelmi miniszter a magyar demokráciában eddig példátlan módon sürgősséggel felmentést kért a közbeszerzési eljárás alól a német hadseregtől megvásárlásra javasolt 500 használt gépjármű ügyében. – A haderőreform programjával ellentétes, hogy a honvédelmi tárca leselejtezett teherautókat vásárol – fogalmazott a fideszes politikus. Megjegyezte: az előző ciklusban éppen a jelenlegi miniszter nevezte ócskavasnak az amerikai F–16-osokat. – A beszerzés részleteiről semmit nem tudunk, a vételárról is különböző információk terjedtek el a sajtóban – tette hozzá. Simicskó elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormányprogramban ígért nyilvánosság és átláthatóság helyett titkolódzik a kabinet.
Juhász Ferenc válaszában azt állította: éppen az előző kormány akarta pályáztatás nélkül megvenni a használt teherautókat, a minisztérium mostani vezetése viszont tájékoztatta a parlamenti bizottságot az ügyről. A miniszter a német fél sürgetésével indokolta a rendkívüli és gyors döntés szükségességét. Megjegyezte: az előző kabinet semmit sem tett a honvédség elavult gépjárműparkjának felújításáért. Simicskó István lapunk érdeklődésére cáfolta Juhász szavait, és elmondta: a minisztérium az előző ciklusban visszautasította a használt német teherautók megvásárlására tett ajánlatot, mivel a haderőreform alapján új, korszerű haditechnikát kell beszerezni. Az erre vonatkozó pályázatot előkészítették, a tárca ajánlatot is kért több cégtől, köztük magyar érdekeltségű vállalatoktól is – mondta el a minisztérium volt államtitkára.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.