Kornélia 2024. március 3.
logo

Horvát kormányválság

MTI
2002.06.30. 23:00

Veszélybe került az ötpárti horvát kormánykoalíció, miután a krskói atomerőműről kötött horvát–szlovén szerződés heves ratifikációs vitájáról péntek este az ellenzék mellett a Drazen Budisa miniszterelnök-helyettes vezette szociálliberális (HSLS) párt több képviselője is kivonult, megakadályozva a szavazást. Ivica Racan kormányfő elfogadhatatlannak minősítette a HSLS obstrukciós magatartását, de – akárcsak Drazen Budisa – további egyeztetéseket tartott szükségesnek, s egyelőre tartózkodott attól, hogy megjósolja a kormánykoalíció jövőjét.
A Szlovéniában lévő krskói atomerőművet a két ország közösen használja. Akárcsak Zágráb, eddig a ljubljanai parlament felsőháza sem volt hajlandó áldását adni a tavaly decemberben kötött kétoldalú üzemeltetési, a társtulajdonosi viszonyt rendező szerződésre, arra hivatkozva, hogy a dokumentum nem rendezi pontosan a kiégett nukleáris üzemanyag sorsát.
Zágráb annak idején 600 millió dollárt fektetett be a még az ország önállósulása előtt épült atomerőműbe; ez a horvátok legnagyobb külföldi beruházása. Horvátország azonban 1998 óta nem vett át áramot a krskói erőműből, amelyet a decemberi szerződés értelmében az idén július elsején kapcsolnának be újra a horvát energetikai rendszerbe, így az ország áramigényének egyötödét kielégítenék.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.